Oltenia
Biserică închinată Sfântului Neagoe Basarab la Ostrovul vâlcean

Biserică închinată Sfântului Neagoe Basarab la Ostrovul vâlcean

Pr. Constantin Olariu, 09 Iunie 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Var­sanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit miercuri, 6 iunie, slujba punerii pietrei de temelie a noii biserici de la Mănăstirea Ostrov. Noua biserică îl va avea ocrotitor pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab și va fi construită în apropierea ctitoriei sale cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Sfântul Neagoe Basarab a cârmuit Țara Românească între anii 1512-1521, remarcându-se pentru sprijinul pe care l-a dat culturii și Bisericii Ortodoxe în vremea sa. A ctitorit biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mitropoliei din Târgovişte și Mănăstirea Ostrov, a restaurat mănăstirile Tismana şi Cozia şi a făcut o serie de do­nații la multe alte mănăstiri.

La Sfântul Munte Athos, a făcut de asemenea foarte multe donații către: Cutlumuş, Zografu, Xenofon, Rusicon, Vatoped, Iviron, Hilandar, la fel către Pa­triarhia Ecumenică, Ierusalim, Muntele Sinai, încât biograful Sfân­tului Nifon, Gavriil Protul, mărturisea: „Ce vom spune despre lucrurile şi mănăstirile pe care le-au milu­it? Şi în toate laturile de la Răsărit până la Apus şi de la miază-zi până la miază- noapte, toate sfintele biserici le hrănea şi cu multă milă pretutindeni da. Şi nu numai creştinilor fu bun, ci şi păgânilor, şi fu tuturor tată milostiv, asemă­nân­du-se Domnului ceresc, care străluceşte soarele Său şi ploaia, şi pe cei buni, şi pe cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!