Biserica „Sfânta Treime“ din Arbore a fost sfinţită

Constantin Agafiţei, 20 Decembrie 2017

Duminică, 17 decembrie 2017, credincioşii din Parohia „Sfânta Treime“- Arbore, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, l-au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

După tradiţionala primire cu pâine şi sare, soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu PS Părinte Damaschin şi cu preotul Petru Lupăştean Barfă, protopopul Protopopiatului Rădăuţi, s-a îndreptat spre locaşul de cult, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, ierarhul a subliniat: „Dacă păstorii strigau «Cântare, laudă Domnului Prea Mare», ce mare binecuvântare este şi pentru noi că ne-a făcut Dumnezeu să fim împreună-cântători cu acei îngeri şi să spunem: «Laudă Domnului, Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire». Nu vă rugaţi singuri, nu suntem singuri în Biserică, suntem împreună-rugători cu sfinţii şi împreună-lăudători ai Domnului cu îngerii. Nu doar îngerul păzitor care ne însoţeşte în fiecare clipă a vieţii noastre este astăzi, acum, în această sfântă biserică împreună cu noi, ci toate cetele îngereşti sunt în fiecare biserică. În momentul când noi săvârşim, împlinim, slujba aceasta dumnezeiască - nu omenească, biserica aceasta nu-i numai pe pământ - în chip duhovnicesc gândindu-ne la Dumnezeu, El ne-a luat pe toţi sus la jertfelnicul Său ceresc şi acolo împreună cu toţi sfinţii şi cu toţi îngerii Îl lăudăm, Îl preaslăvim, Îi mulţumim şi apoi cerem şi cele de folos pentru viaţa noastră. Această întâlnire a noastră, a oamenilor pământeşti, cu Dumnezeul nostru cel Ceresc, a fost asemuită cu o masă, cu un prânz, cu o cină în care Stăpânul casei este Dumnezeu, iar noi suntem oaspeţii Săi. Casa aceasta se numeşte Biserică, e casa lui Dumnezeu. Noi suntem musafiri în această casă atunci când venim. Dumnezeu face masă, masă bogată, cină deosebită şi ne cheamă pe toţi“.

La finalul Liturghiei arhiereşti, pr. paroh Nicolae Cîrdei s-a adresat ierarhului şi celor prezenţi: „Astăzi avem bucuria ca în mijlocul nostru să vină Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcopul nostru, care ne-a fost rânduit de Dumnezeu ca să ne păstorească, să ne îndrume şi să ne întărească în credinţă, să ne sprijine pe acest drum duhovnicesc pe care-l facem către marile sărbători care marchează viaţa noastră creştină. Îi mulţumim pentru că a venit să se roage împreună cu noi, îi mulţumim pentru că a venit să liturghisească împreună cu noi. Mulţumim, Preasfinţia Voastră! Să ne păstoriţi mulţi şi fericiţi ani şi Bunul Dumnezeu să vă întoarcă osteneala însutit şi înmiit întru mulţi ani cu sănătate şi pace sufletească!“. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!