Oltenia
Biserica Sfântului Dimitrie din Malu Mare

Biserica Sfântului Dimitrie din Malu Mare

Pr. Ion Pungociu, 12 Ianuarie 2017

Parohia se află situată în sud-estul oraşului Craiova, pe stânga Jiului, de-a lungul şoselei Craiova-Bechet, la 10 kilometri de reședința de județ. Așezarea s-a format în etape succesive, prin migrația populației din cătunul Vârâți, supus inundațiilor Jiului.

Parohia este formată din satele Malu Mare şi Malu Mic. În anul 1982 așezarea avea 699 de locuitori, iar astăzi în parohie trăiesc 4.000 de suflete.

Viaţa spirituală a locuitorilor din Parohia Malu Mare este cunoscută îndeaproape odată cu dezvoltarea așezării. Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” este atestată documentar, fiind construită între anii 1941 și 1945, din contribuția enoriașilor.

Aceasta este o biserică modestă, aşezată în centrul satului, în dreapta șoselei Craiova-Bechet, în imediata apropiere a cimitirului. Inițiativa construcției i-a aparținut preotului C. Dinu, care a funcţionat ca paroh la această biserică. Este construită în formă de corabie, are o lungime de 17 metri, cu o lăţime de 6 metri, iar înălțimea până la boltă este de 5 metri. Are o turlă aparentă construită din lemn şi îmbrăcată cu solzi de tablă. Astăzi biserica deserveşte drept capelă pentru cimitirul din preajma ei.

Un nou locaș de închinare

Terenul pe care a fost construită biserica nouă cu hramul „Sfinții Împăraţi Constantin și Elena” a fost donat de familia Ştefan şi Nely Cherciu, în anul 2007, iar piatra de temelie a fost pusă în anul 2009, luna august, ziua 22, prin rânduiala de Binecuvântare oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Biserica este zidită din cărămidă, acoperită cu table de cupru, tocăria şi ferestrele sunt tip termopan, iar pardoseala este din marmură.

Arhitectura bisericii este reprezentativă, îmbinând stilul bizantin cu cel brâncovenesc, conform proiectului întocmit de arhitectul Miereanu Mihai. În mare parte, fondurile necesare ridicării, finisării şi împodobirii sfântului locaş au fost suportate de către Consiliul local al comunei Malu Mare, enoriaşii parohiei, precum şi de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Pictura a fost realizată în tehnica frescă de către tinerii şi talentații pictori Emanuel şi Cristina Soos. Slujba de Sfințire s-a săvârşit în ziua de 29 mai 2016 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!