Biserică şi societate

Postul, sensul şi desăvârşirea
18 Martie 2013
Cea mai încetăţenită perspectivă a postului este privarea de bunătăţile materiale, la care omul se angajează. Prinşi de lumea exterioară prin simţuri, suntem invitaţi de acum să pătrundem mai mult în noi, pentru a conştientiza o lume...
Creierul şi abilităţile speciale
12 Martie 2013
Acest articol este despre abilităţile speciale care apar la unele persoane după leziuni cerebrale severe. În continuare voi prezenta câteva dintre cazurile cunoscute, cum este cel al lui Alonzo Clemons, care a suferit în...
La Cluj-Napoca, o conferinţă despre abuzul de substanţe
12 Martie 2013
Conf. univ. dr. Ion Copoeru de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ susţine astăzi, 13 martie, la Biblioteca Clinicii Medicale II, Atelierul multidisciplinar şi inter-universitar de filosofie şi antropologie...
Scurtă călătorie către sine însuşi
10 Martie 2013
Am intrat în săptămâna albă, ultima dinainte de începerea Sfântului şi Marelui Post. Deşi am început să ne familiarizăm cu atmosfera lui încă de la începutul Triodului, de acum ne-am angajat în linie...
Un teritoriu nepus sub semnul întrebării
05 Martie 2013
Firescul înseamnă normalitate. Aşa spune dicţionarul. Este dificil de dat o definiţie unică şi general valabilă a normalităţii. Acesta este motivul pentru care am adunat o parte din gândurile prietenilor mei, unii cunoscuţi direct şi...
Cel mai sigur loc de pe pământ
04 Martie 2013
Cu toţii pornim pe drumul căsătoriei cu gândul că se va aplica şi în cazul nostru cuvântul din poveste: „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi“. Chiar dacă am fost sau nu plecaţi pe drumuri...
Creierul nostru îşi creează o versiune proprie a realităţii
26 Februarie 2013
Cantitatea de informaţii pe care o primim prin simţurile noastre este uluitoare, în jurul a 400 de miliarde de biţi pe secundă. Nu vă miraţi, pentru că nu procesăm conştient decât o fracţiune din ceea ce se petrece în realitate....
De la atingere la modul de percepere a vieţii
19 Februarie 2013
Întrebarea „câte simţuri are omul“ nu face parte din interogaţiile comune minţii noastre, pentru că aparent ştim răspunsul. Cele cinci simţuri pe care le cunoaştem toţi, văzul, auzul, mirosul, pipăitul şi gustul, au fost...
Un posibil mecanism care dezgroapă amintiri
12 Februarie 2013
Din ce în ce mai multe studii arată că mirosul joacă în viaţa omului un rol cu mult mai important decât se credea iniţial, de la asocierea lui cu memoria şi cu bolile neurologice până la influenţarea comportamentului, a...
Creierul ca instrument de creare a realităţii
05 Februarie 2013
Lobul frontal supervizează aproape întreaga activitate cerebrală şi este lăcaşul inspiraţiei sau a ceea ce misticii au numit „încoronarea“. Un giuvaier pus în coroanele regale pe mijlocul frunţii nu era poziţionat...
O provocare străină principiilor şi valorilor Bisericii noastre
31 Ianuarie 2013
Respectul faţă de natură, faţă de viaţă, faţă de aproapele nu ne oferă, deocamdată, reţete care s-ar putea pretinde drept principii universale de urmat pentru societate. Etica şi, în cazul de faţă, bioetica trebuie să fie gardianul...
Corpul nostru îşi aminteşte totul
29 Ianuarie 2013
Reacţia noastră înnăscută la evenimente traumatice este de a încerca să luptăm, de a fugi, de a îngheţa, leşina sau a negocia cumva ieşirea din criză. A o negocia cu Dumnezeu, cu ceilalţi şi cu noi înşine. Când nu...
Desenul ca formă de autocunoaştere
23 Ianuarie 2013
  Desenul se naşte ca un “dans” între două tendinţe, una ce favorizează schema grafică gândită şi una ce se leagă de transformările, schimbările neaşteptate ce apar când îţi laşi mâna să...
Un emiţător mai puternic decât creierul
15 Ianuarie 2013
Până nu demult, oamenii de ştiinţă au crezut că doar prin gândurile noastre emitem energie către exterior şi că cel mai puternic emiţător energetic din corpul uman ar fi astfel creierul, cu impulsurile sale electromagnetice. S-a demonstrat însă...
Gospodinele ne învaţă
10 Ianuarie 2013
Brânza se rade fară să se sfărâme dacă înainte de utilizare o puneţi pe o hârtie, la congelator, timp de 45 de minute. Brânza uscată se înmoaie dacă se împachetează într-un serveţel absorbant, muiat în vin alb şi se păstrează la rece timp de o...

Arhivă ediții

Contactează-ne!