Biserici în haină de praznic de Înălţarea Domnului

Astăzi, de praznicul Înăl­ţării Domnului, în ziua cinstirii Eroilor Neamului Românesc, mai multe biserici din Arhiepiscopia Craiovei îşi serbează hramul. Prima dintre ele este Biserica „Înăl­ţarea Domnului” din cartierul Craioviţa. A fost ridicată după anul 2000, prin strădania preoţilor Ioan şi Constantin Băjău, tată şi fiu. Lucrările de pictură au fost făcute de soţii Florica şi Eugen Papici. Slujba de resfin­ţire a fost săvârşită de către Înalt­preasfinţitul Părinte Irineu, în Duminica Tomii din anul 2012.

Tot în cinstea marelui praznic s-a ridicat şi Biserica „Înălţarea Domnului” din Târgu Jiu. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat între anii 1992 şi 2002, fiind împlinite cu sprijinul credincioşilor, sub atenta supraveghere a vrednicului de pomenire preot Constantin Runcanu, paroh în acea vreme. Slujba de sfinţire a avut loc la data de 15 decembrie 2002, fiind săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Între anii 2005 şi 2009 s-au executat lucrările de pictură din nou în tehnica fresco de către pictorii Florica şi Eugen Papici din Drobeta-Turnu Severin. Sfântul locaş s-a resfinţit la 20 septembrie 2009, slujba fiind săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Biserica „Eroii Neamului” din Craiova este situată în cartierul Calea Bucureşti, în zona Auchan-Electro. Se numără printre cele mai noi locaşuri de închinare din Cetatea Băniei, istoricul ei începând în anul 1990, în vremea când credincioşii din aceste locuri aduceau slavă lui Dumnezeu într-o micuţă capelă închinată Naşterii Domnului. Cartierul Lăpuş este unul relativ nou format, având în vedere faptul că, în urmă cu aproximativ trei decenii, zona Bordei, cum era numită această parte a Craiovei, cuprindea doar câteva case. Schimbarea a intervenit odată cu ridicarea Uzinei Electroputere, care a prilejuit construcţia primelor blocuri. Cum în timpul comunismului nici nu putea fi vorba despre ridicarea unei biserici, imediat după Revoluţie, la 21 august 1990, vrednicul de pomenire Mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de rugăciune. Construcţia a fost finalizată în anul 1996, fiind închinată marelui praznic al Naşterii Domnului. Cu timpul, s-a simţit nevoia ridicării unei biserici mai mari, în care să încapă toţi credincioşii care veneau aici la rugăciune. În acest sens, demersurile au început în anul 2001, lucrarea fiind închinată de data aceasta Înălţării Domnului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!