Oltenia
Bucurii sfinte la Suseni-Gorj şi Râmnic

Bucurii sfinte la Suseni-Gorj şi Râmnic

În Duminica a 14-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Parohia Frătești, Filia Suseni, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu-Vâlcea, unde a fost cinstită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea”, ce se află așezată spre închinare în această biserică.

În Duminica închinată Nunții fiului de împărat (Matei, capitolul 22, versetele 2-14), IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent în mijlocul parohienilor din localitatea gorjeană Frătești, Filia Suseni, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord. După ce a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, proaspăt resfinţită, Mitropolitul Olteniei a ținut să vorbească celor prezenţi la rugăciune despre im­por­tanța sfințirii unei bisericii și despre însemnătatea acestei parabole. „Sfințirea unei biserici se referă la Casa lui Dumnezeu, la locul unde noi venim să ne rugăm duminica și la zilele de sărbătoare la Sfânta Liturghie și la alte slujbe, ca Dumnezeu cel Bun și iubitor de oameni să ne dăruiască harul Său cel bogat atât de necesar pentru lumea aceasta, cât și pentru viața cea veșnică”. Fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în biserică este o invitație la nunta Fiului de împărat. În această pildă, „Mântuitorul Iisus Hristos S-a referit la Împăratul cerurilor, la Tatăl cel Ceresc. El este Acela care a trimis pe Fiul Său în lume ca lumea să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Mai mult decât atât, pe Fiul Său L-a dat să fie răstignit, pentru că trimiterea Fiului lui Dumnezeu în lume nu a fost o simplă venire a Sa, ci făcându-se Om asemenea nouă din Prea­sfânta Născătoare de Dumnezeu, El a luat asupra Sa su­ferința și durerea noastră și toate acestea le-a purtat în Sine pe cruce, adică le-a răstignit și a spălat păcatele noastre cu Sângele Său, în așa fel încât noi suntem izbăviți de robia diavolului, de stricăciunea trupului și a morții și, mai mult, suntem înviați ca să moștenim Împărăția cerurilor”.

Să ne împărtășim des

Actualitatea acestei pilde este una foarte evidentă dacă ne privim pe noi înșine ca pe cei che­mați la Liturghie, unde ne întâlnim cu Mirele cel Ceresc. IPS Părinte Irineu a dorit să transmită cu încredințare că prezența euharistică a lui Hristos este una reală. În Biserică suntem rugați să venim în fiecare duminică și sărbătoare, prin glasul preotului și al episcopului, prin glasul clopotului, să ne înnoim viața și să-L primi pe Dumnezeu în sufletele noastre. „Dumnezeu a rânduit ca prin Trupul și Sângele Fiului Său noi să primim hrana cerească, să primim mâncarea și băutura dumnezeiască, cum ne spune Sfânta Scriptură: Gustați și vedeți că bun este Domnul. Așadar Dumnezeu este bun și gustarea noastră este spre viața veșnică, căci ori de câte ori mâncăm Trupul și Sângele Domnului avem înnoire în trupul nostru, curățire în viața noastră și dobândire a Împărăției cerurilor. Nimeni nu va putea intra în Împărăția lui Dumnezeu dacă nu se împărtășește cu Sfintele Taine. Prin urmare, dacă Îl avem pe Dumnezeu în sufletele noastre, vom fi primiți în Îm­părăția cerurilor”.

Înainte de încheiere, IPS Părinte Irineu a ținut să mulțu­mească tuturor celor care s-au luptat lupta cea bună și au ajutat la înfrumusețarea sfintei biserici. Pentru activitatea pastoral-administrativă meritorie, pr. Andrei Huidu, parohul Parohiei Frătești, a primit rangul onorific de iconom. Totodată, s-au acordat gramate arhierești de mulțumire atât persoanelor implicate, dar și Consiliului Local al Primăriei Runcu.

Sfântă Liturghie arhierească la Paraclisul „Buna Vestire” din Râmnic

Tot duminică, 2 septembrie, IPS Părinte Varsanufie a liturghisit la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu-Vâlcea, unde a fost cinstită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea”, ce se află așezată spre închinare în această biserică. „«Să afle toți creștinii de Icoana mea și toți să vină să-și spună păsul, căci toate cererile lor vor fi împlinite de Fiul meu, înaintea Căruia voi mijloci. Icoana mea se va numi: Cea Grabnic Ajutătoare, întrucât mă voi grăbi să împlinesc cererile celor care vin degrabă la ea», consemnează o mărturie despre o minune petrecută în anul 1664 la Mănăstirea Dochiaru din Sfântul Munte Athos. Arătându-se a fi făcătoare de minuni, la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea veneau pelerini din multe centre du­hov­ni­cești care au dus copii ale acestei icoane în mănăstirile și bisericile lor, fiind tămăduiți mulți bolnavi înaintea acestora. Vedem, așadar, că ocrotirea și ajutorul Născătoarei de Dumnezeu se întind la toată lumea, fiind bucuria celor dez­nă­dăj­duiți, ocrotitoare și rugătoare pentru creștini, mijlocind pentru oameni mai ales când ei se află în situaţii grele”, a spus Chiriarhul Râmnicului.

În continuare, Arhiepiscopul Râmnicului a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, Pilda nunții fiului de împărat, arătând că Împăratul care face nuntă pentru fiul său este Însuşi Dumnezeu Tatăl. Fiul de împărat este Iisus Hristos Domnul, iar nunta simbolizează Împărăţia lui Dumnezeu. Mireasa este Biserica, adică mulţimea oamenilor chemaţi la mântuire, care răspund prompt chemării şi se îmbracă în haina de nuntă a credinţei şi a vieţii creştine”. Subliniind rolul hainei de nuntă împodobită cu virtuțile creștinului, IPS Părinte Varsanufie a spus că „haina luminoasă a sufletului credincios şi curat este însăşi prezenţa harică a lui Dumnezeu în oameni”.

Cu acest prilej, arhidiaconul Codruţ Scurtu, cadru didactic la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, a fost hirotonit preot pe seama Paraclisului Arhiepiscopal „Buna Vestire”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!