Moldova
„Călătorie la 1900”, la Castelul Miclăuşeni

„Călătorie la 1900”, la Castelul Miclăuşeni

30 August 2018

Castelul Miclăuşeni îşi deschide porţile vizitatorilor în atmosferă de sărbătoare. Evenimentul „Călătorie la 1900”, care îşi propune o întoarcere în ambianţa specifică familiei Sturdza, este anul acesta la cea de-a cincea ediţie şi va fi organizat în primul sfârşit de săptămână al lui septembrie.

Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 1 septembrie 2018, la ora 10:30, conform următorului program:
- „Alexandru Ioan Cuza, deschizător de drum pentru întregirea naţiei române”, prezintă Radu Tudorel, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Cultură, Artă, Dezvoltare şi Educaţie Piatra Neamţ, vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor din judeţul Neamţ;
- prezentare de carte: „Stârcea. O familie cu blazon din fostul judeţ Roman”, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamţ, 2018; prezintă autorul, Ovidiu Leonte, de la Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Urbana, Roman;
- recital susţinut de mezzosoprana Ionela Mardare şi pianistul Ştefan Buzdugan, Roman;
- prezentare expoziţia de acuarelă Luisa Calabrese.

Pe parcursul celor două zile publicul va putea vizita Castelul Miclăuşeni, unde au fost amenajate mai multe expoziţii:
- reconstituirea unei camere de spital de campanie;
- expoziţie de tablouri în acuarelă pictate de artista Luisa Calabrese;
- expoziţie de obiecte de epocă din colecţia particulară Alexandru Cramer.

Sâmbătă, 1 septembrie, tururile ghidate vor începe la orele: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, duminică, 2 septembrie, la orele: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00.

Vizitatorii se vor putea bucura de spectacole în aer liber de teatru, dans şi muzică de epocă, ateliere pentru copii şi adulţi (fotografie de epocă, vals, bune maniere pentru copii, decoraţiuni în tehnica decupajului, „Mofturi cu dichis”, pictură pe ceramică, tir cu arcul, face painting, modelaj din baloane), târg de antichităţi, maşini de epocă, parada costumelor, bucate de odinioară, degustare de vinuri şi alte surprize din partea organizatorilor. Cei care vor dori vor putea închiria vestimentaţie specifică belle epoque de la punctul special amenajat în castel.

De asemenea, în seara zilei de 1 septembrie va avea loc Balul Centenarului, eveniment cu dress code în care va fi recreată eleganţa şi bunele maniere ale românilor de acum 100 de ani. Meniul ales evocă Dineul oferit la Palatul Regal în data de 21 noiembrie 1920.

Castelul Miclăuşeni este unul dintre cele mai romantice castele din România şi, în prezent, este în proces de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a suferit din cauza agresiunilor armatei sovietice şi ale autorităţilor comuniste. Mesajul pe care organizatorii îl transmit prin animarea încăperilor care datează de la 1880 este „Împreună sprijinim restaurarea castelului”.

Intrarea la evenimentul „Călătorie la 1900” se face pe baza unui bilet, în valoare de 30 lei, şi include vizitarea castelului. Biletele vor putea fi cumpărate la intrarea în parcul castelului. Tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani vor beneficia de o reducere de 50%, iar copiii sub 14 ani vor intra gratuit.

Mai multe detalii se pot obţine la numărul de telefon 0728.880 .575 sau prin e-mail la adresa castelulmiclauseni@gmail.com.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!