Actualitate religioasă
Campanie medicală gratuită în orașul Buftea

Campanie medicală gratuită în orașul Buftea

Arhid. Ştefan Sfarghie, 19 Martie 2019

Doctori şi asistente medicale de la Institutul Oncologic Bucureşti au efectuat sâmbătă, 16 martie 2019, consultaţii medicale gratuite în oraşul Buftea, județul Ilfov, pentru depistarea cancerului de col uterin. Consultaţiile au avut loc la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din acest oraș. Acţiunea face parte din Campania de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin a Patriarhiei Române, organizată de voluntarii Catedralei Naţionale.

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, împreună cu o echipă formată din medici şi asistente medicale de la Institutul Oncologic Bucureşti, au desfăşurat sâmbătă cea de-a 4-a activitate din acest an a Campaniei de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Buftea. „Instituțiile din oraşul Buftea s-au mobilizat pentru această acțiune. Au fost anunţate femeile, iar acestea s-au prezentat la examinare şi ne bucură că lumea a început să cunoască acţiunea noastră. Deja, din ce în ce mai multe femei se prezintă la investigaţia Babeş-Papanicolau. Luna februarie a fost o lună plină, 71 de femei au fost investigate şi şi-au primit rezultatele. Unele au avut şi probleme de sănătate, care cu ajutorul nostru sperăm că se vor rezolva. Nu sunt probleme grave şi acest lucru ne bucură. Suntem în continuare solicitaţi de comunităţile din Ilfov şi sperăm să venim în întâmpinarea lor, să le investigăm şi să le ajutăm din punctul de vedere al tratamentului”, a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul programului de screening al Institutului Oncologic Bucureşti.

Dr. Alexandru Matei, de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Buftea, a precizat că astfel de acţiuni ale Patriarhiei Române sunt foarte folositoare societăţii: „Salutăm această iniţiativă, această implicare a Patriarhiei Române în mobilizarea populaţiei feminine din zonă, pentru a participa la testarea de depistare precoce a cancerului de col uterin. Considerăm extrem de folositoare acţiunile prin educarea populaţiei, cu privire la riscul pe care îl presupune acest tip de cancer”.

Anul acesta au fost consultate aproximativ 80 de femei în cadrul campaniei, iar fiecare ediție a fost sprijinită de către preoții din comunitățile unde voluntarii și medicii au ajuns. „Este foarte utilă această campanie, deoarece, din păcate nu ne permite timpul şi cam evităm să ne îngrijim de sănătatea noastră. Comunitatea a primit cu foarte multă bucurie această activitate, mai ales că nu trebuie să depună un efort suplimentar, să meargă în spitale, în clinici particulare, unde se percepe o sumă de bani. Aşadar, această campanie este benefică pentru oamenii de aici”, a spus pr. Daniel Marcu de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Buftea.

Conform statisticilor, România ocupă primul loc în Europa privind incidenţa cancerului de col uterin. „Anul acesta am accelerat puţin ritmul, avem deja patru activităţi desfăşurate până acum în cadrul acestei campanii. Este foarte bine că femeile au început să vină la acest consult, mai ales că, după cum s-a constatat, unele dintre ele nu au făcut niciodată testul Babeş-Papanicolau. Îmbucurător pentru noi este că reuşim să aducem femei la consult şi astfel se pot preveni probleme grave de sănătate”, ne-a transmis Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale. Sâmbăta viitoare, medicii voluntari vor derula o nouă ediţie a Campaniei de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin în oraşul Măgurele. Acţiunea voluntarilor a fost organizată sub coordonarea arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Nea­mului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!