Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cardamomul sau „regele condimentelor”

Cardamomul sau „regele condimentelor”

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 05 Feb 2018

Cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, prețul lui fiind depășit doar de șofran, vanilie și trufe. Cardamomul are un parfum deosebit, fin și pu­ternic, dulce și iute, ce lasă pe limbă un gust de lămâie, camfor și portocală. În India, este considerat „regele condimentelor~ datorită parfumului său intens și unic, care îmbunătățește gustul preparatelor. Se cunosc două feluri de cardamom, verde și negru, dar de regulă se utilizează cardamomul verde, deoarece gustul lui este mai fin decât al celui negru. Se păstrează în păstaia originală, pentru a nu-și pierde gustul și proprietățile.

Cardamomul conține multe vitamine, fitonutrienți și uleiuri esențiale ce acționează ca antio­xi­danți, protejând organismul împotriva bolilor cronice. Acest condiment este benefic în tratarea și prevenirea anumitor afecțiuni, cum ar fi: infecții gingivale, afecțiuni digestive, calculi biliari, pietre la rinichi, flatulență, greață și vărsături, obezitate, ulcere, infecții urinare, răceli. De asemenea, cardamomul este un bun ­stimulent nervos și antitoxic, ajută la circulația sângelui în plămâni, combate dezvoltarea celulelor canceroase, scade tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge, are proprie­tăți antiinflamatorii, diuretice.

Cardamomul poate fi folosit, totodată, ca antidot atât pentru veninul șarpelui, cât și al scorpionului. Condimentul acesta nu se folosește chiar la orice fel de mâncăruri. Se pisează și se adaugă în aluaturi, în mâncă­rurile cu pește, carne sau cartofi. Cea mai mare parte a cardamomului este folosită la prepararea cafelei pudră.

Rețete:

Orez cu șofran și cardamom

Ingrediente: 3 lingurițe de unt, 1 ceașcă cu semințe de pin, 1 ceașcă cu orez basmatic, 1 ceașcă ceapă roșie tocată, 2 cești apă, 2 linguri stafide galbene, 1 linguriță zahăr, sare după gust, jumătate de linguriță de șofran, jumătate linguriță de cardamom pisat.

Mod de preparare: Se topește 1 linguriță de unt în tigaie și se adaugă semințele de pin, amestecând până devin aurii, apoi se lasă la răcit. În restul de unt se prăjește ușor ceapa, cam 5 minute, se adaugă orezul, amestecând continuu cam 2 minute, se adaugă apa, stafidele, zahărul, sarea, șofranul și cardamomul. Se fierbe cam 15-20 de minute la foc redus, apoi se ia de pe foc și se acoperă vasul, se lasă cam 10 minute. Se pune pe platou și se presară deasupra semințele prăjite. Este un orez bun pentru carne de miel, pui, pește, porc sau vită.

Chec cu ness și cardamom

Ingrediente: Pentru blat: 4 albușuri, 8 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, 1 linguriță de ness, 2 linguri de cafea preparată, un vârf de cuțit cu praf de cardamom, o jumătate de linguriță de praf de copt, 6 linguri de făină, 2-3 linguri de alune fără sare mărunțite. Pentru glazură: 4 gălbenușuri, 5 linguri de zahăr farin, 2 linguri de cacao, o linguriță de ness.
Mod de preparare: Se bat bine gălbenușurile cu zahărul, se adaugă cacao, nessul dizolvat în cafea, cardamomul și făina amestecată cu praful de copt. Se pune compoziția într-o tavă, se pun alunele deasupra și se dă la copt, 15-20 de minute, apoi se scoate checul din cuptor și se pune glazura, apoi se mai introduce în cuptor pentru încă 5-10 minute pentru a se întări glazura.

Citeşte mai multe despre:   Rețete