Filantropia Bisericii
Fotografii: Mircea Popa

„Casa noastră”, căminul dintr-un sat prahovean

Mădălin Laboş, 10 Iulie 2017

În Parohia Podgoria, comuna Tătaru din judeţul Prahova, se află „Casa noastră”, un centru maternal care oferă ajutor material și spiritual pentru 4 mame singure și 17 copii preșcolari și școlari fără adăpost și posibilități materiale, asigurând în fiecare zi hrană, îmbrăcăminte și cazare. Activitatea centrului se desfășoară în clădirea fostei școli din localitate și sprijină învățământul local, în condițiile în care noua școală numără doar 53 de elevi, dintre care 15 provin din așezământul parohial.

Centrul maternal „Casa noastră” oferă cazare permanentă acestor persoane care se află în imposibilităţi materiale şi financiare. Una dintre mamele din acest centru a fost adusă dintr-un sat vecin, Călugăreni, la rugămintea oamenilor care ştiau despre problemele sale. Aceasta a fost găsită într-un grajd cu animale, cu patru copii, toţi minori, bolnavi, plini de bube şi murdari. Nu aveau ce să mănânce, unde să locuiască, erau lipsiţi de orice sprijin, aflându-se într-o situaţie foarte grea. „În centrul maternal, noi considerăm că avem o familie mai mare, alcătuită din 17 copii şi patru mame. Una dintre aceste mame am adus-o aici în luna septembrie a anului trecut, dintr-un sat vecin. Aceasta locuia într-un grajd cu animalele, cu patru copii. O parte dintre aceşti copii merg la şcoală, iar ceilalţi care au vârstă corespunzătoare merg la grădiniţă”, ne-a declarat părintele paroh Ghiorghiţă Spătaru.

O altă mamă a fost trimisă aici de la un centru maternal din Vălenii de Munte, închis din cauza lipsei fondurilor. Când a fost adusă în acest centru, era însărcinată cu cel de-al treisprezecelea copil. Sarcina a fost dusă la bun sfârşit în ziua de Sfântul Arhidiacon Ștefan. Aceste mame nu au nici un fel de venit, singurul ajutor este alocaţia copiilor. Nu au soţi şi nici alte rude care să le ofere un sprijin. Una dintre condițiile de primire în acest centru a fost aceea de a trimite copiii la şcoală pentru a primi o educaţie corespunzătoare. „Aşa ajutăm şi şcoala din localitate, deoarece, dacă nu ar fi copilaşii din acest centru, şcoala s-ar închide. Numărul total de copii înregistraţi la şcoală este de 53, dintre care 15 copii provin de la acest centru”, a mai adăugat părintele paroh. Aceste mame prezente aici se gospodăresc singure, preotul paroh aducându-le toate alimentele şi materialele de uz casnic pentru a putea duce o viaţă cât mai normală.

Pe viitor se are în vedere construirea unei noi clădiri pentru ajutorarea mai multor persoane în condiţii cât mai bune. Centrul maternal a fost înfiinţat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de părintele Adrian Enescu, care a slujit la Parohia Podgoria până în 2015. Acesta este sprijinit de către Arhiepiscopia Bucureştilor şi de diferite persoane binevoitoare care oferă donaţii pentru o funcţionare cât mai bună.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!