Reportaj
Castelul Apafi din Dumbrăveni

Castelul Apafi din Dumbrăveni

Maria Dobrescu, 28 Iulie 2010

Pe harta culturală şi turistică a României a apărut un nou muzeu care contrazice toate previziunile defetiste ale economiei româneşti. În plină criză, inundaţii, aberaţii şi deformaţii, există timp, energii şi, fireşte, bani, pentru deschiderea unei noi instituţii culturale. Este vorba de Muzeul Apafi din Dumbrăveni, judeţul Sibiu.

Acest lucru se întâmplă în Transilvania, în Dumbrăvenii Sibiului, unde autorităţile locale împreună cu Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust, Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România au inaugurat recent Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni, amenajată în incinta Castelului Apafi - Centrul European al Diversităţii Culturale, aflat pe teritoriul localităţii. Este pentru prima dată în România când, în cadrul unui parteneriat public-privat, se desfăşoară reabilitarea unui castel, monument istoric, în scopul restituirii acestuia către comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltării economice durabile şi al coeziunii sociale. Evenimentul face parte din proiectul ARCA – Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, finanţat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, proiect care vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, dar şi transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică prin stimularea iniţiativei locale pentru creşterea economică şi culturală a urbei.

Simbolul valizei

Castelul Apafi a fost construit în anul 1552, dar, pe parcursul timpului, a suferit adăugiri şi modificări severe. În prezent, după ample lucrări de reabilitare, castelul şi-a recuperat aspectul de altădată şi adăposteşte acum Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni. Este o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România. Expoziţia propune un instantaneu între "a veni" şi "a pleca", valizele expuse în săli simulează o etapă a despachetatului/împachetatului, alternanţa de la starea de instalare şi de locuire la cea de abandon şi exil, ne-au specificat organizatorii. Deschiderea Colecţiei a fost posibilă graţie donatorilor armeni locali care au oferit obiecte personale pentru această expoziţie. Tot aici se află o somptuoasă biserică armenească, monument istoric de o mare valoare istorică.

Vestigii din epoca fierului

Oraşul Dumbrăveni este situat la 20 km de Sighişoara şi 15 km de Mediaş, în lunca Târnavei Mari. În perimetrul localităţii, atestată documentar la 1374, au fost descoperite vestigii arheologice din epoca fierului, dacică şi romană. Multă vreme a fost domeniu al familiei Apafi. În secolul al XVII-lea, localitatea a fost colonizată cu armeni care au dezvoltat o intensă activitate comercială şi edilitară.

Restaurarea acestui spaţiu destinat minorităţii armene din ţara noastră şi din judeţul Sibiu este un lucru deosebit realizat prin colaborarea autorităţilor locale cu finanţatorii, în cazul de faţă norvegieni."

Constantin Triheneam, prefectul Sibiului


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!