Oltenia
Catedrala Arhiepiscopală în haină de praznic

Catedrala Arhiepiscopală în haină de praznic

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea îşi serbează astăzi ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, credincioşii sunt aşteptaţi să ia parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Plină de istorie şi încărcată de fapte binecuvântate, Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea îmbracă an de an, în această sfântă zi, haina de prăznuire. Sute de credincioşi vin astfel la rugăciune, primind arhiereştile binecuvântări, dimpreună cu darurile duhovniceşti, împărtăşite mai apoi în familie şi societate.

Ctitorie a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica

Istoricul sfântului locaş este unul de-a dreptul fascinant. Prima biserică a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea, urmată fiind de alte construcţii care au dăinuit relativ puţin. Ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica s-a împlinit între anii 1850 și 1856, biserica fiind pictată în ulei, între anii 1854 și 1855, de Gheor­ghe Tattarescu. Pisania originală, săpată în piatră și așezată deasupra ușilor principale, este scrisă cu litere amestecate (chirilice și latine), ca semn al trecerii de la vechiul alfabet chirilic la cel latin. Textul acesteia mărturisește următoarele: „Întru mărirea Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, s-a clădit din temelie această sfântă biserică, numită din vechime Arhiepiscopie a Râmnicului-Noul Severin, de iubitorul de Dumnezeu Episcop al acestei Eparhii D.D. Calinic Cernicanul, întru cinstea Sf. Ierarh Nicolae de la Mira Likiei, în care, acest loc şi de a fost mai înainte biserica clădită de Arhiepiscopul Eftimie al Severinului şi Mihail Episcopul, dar în anul 7243 (1735) în vremea războiului, turcii cu nemţii, arzând, s-a făcut a doua oară, de părintele Climent Episcopul, apoi d-atunci şi până la anul 1847, stricându-se de vechime, precum şi (de) focul întâmplat în anul acela prin mai multe oraşe, cum şi într-aceasta, mistuind atât o parte din oraş, cum şi această Episcopie, cu toate împrejurimile ei şi Bolniţa, au rămas numai nişte ziduri ruinate, până la anul 1850, când, după alegerea făcută de obştescul divan al Țării, suindu-se pe scaunul episcopal Prea Sfinţia Sa D.D. Calinic, şi văzând cu părere de rău dărăpănarea lor, nu după mult timp au pus în lucrare mai întâi facerea caselor arhiereşti, neavând alt loc de locuinţă, apoi, împins de râvnă, dragoste şi de zel religios, au început această sfântă biserică, precum se arată, din temelie, şi a împodobit-o cu zugrăveli, odoare şi altele, care să vede, prefăcând încă şi seminarul, precum asemenea au mai clădit iarăşi din nou casele de lângă Bolniţă pentru şcoala candidaţilor la preoţie şi altele care se văd împrejur, toate acestea luând desăvârşire în zilele bine credinciosului domn stăpânitor al Ţării, Barbu Dimitrie Ştirbei Vodă, anul 1856, noiembrie 3”.

Arhitectură şi iconografie

Biserica este zidită în formă de cruce. Este încununată cu trei turle, una centrală, de mari dimensiuni, şi două frontale, mai mici. Are cinci ferestre mari, împodobite cu vitralii.
Pictura a fost restaurată pentru prima dată în vremea Episcopului Ghenadie (1889), de un pictor neexperimentat, care mai mult a degradat-o, prin intervenții necorespunzătoare. Mai târziu, în 1968, pictura a fost restaurată iarăși de pictorul Traian Trestioreanu. Catapeteasma este sculptată în lemn masiv de tei, în stil gotic, și poleită cu aur. Prezintă numeroase împletituri și ghirlande florale din lemn aurit. Icoanele care o împodobesc nu mai sunt pictate de Gheor­ghe Tattarescu, ci, cel mai probabil, de ucenicii lui. Ușile bisericii, sculptate în lemn masiv, sunt pecetluite cu emblema Eparhiei Râmnicului-Noul Severin, din vremea Sfântului Ierarh Calinic, și cu stema țării, din vremea domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei.

După cutremurul din 1986, cu osteneala Episcopului Gherasim Cristea, biserica a fost consolidată, iar pictura a fost reparată de pictorul bisericesc Toma Lascoi. Au fost montate o staţie de amplificare, instalaţia de aer condiţionat, iconostase și candelabre noi. În 2001 s-au refăcut tencuiala exterioară şi pavajul din marmură, iar în 2003 a fost spălată pictura.

Începând cu 8 iunie 2014, când IPS Părinte Varsanufie, noul Arhiepiscop al Râmnicului, a fost întronizat, catedrala și întregul ansamblu arhiepiscopal din Râmnic au intrat într-un amplu proces de restaurare. Exteriorul bisericii a fost curățat, vopsit și văruit din nou, iar interiorul acesteia a fost îmbogățit prin aducerea de noi icoane, sfinte moaște și obiecte liturgice.

La 14 august 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Varsanufie, o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, de la Sfântul Munte Athos, a fost adusă de la Schitul românesc Prodromu și așezată spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!