Catedrala cu nouă altare

Narcisa Elena Balaban, 13 Ianuarie 2008

Catedrala „Sfântul Vasile Blajenii“, o adevărată minune a arhitecturii ruseşti, se ridică monumentală în frumoasa Piaţă Roşie din centrul Moscovei. Printre cele mai cunoscute simboluri ale Rusiei ortodoxe, această biserică a fost închinată mai întâi „Tăierii împrejur a Domnului“, însă odată cu înmormântarea aici a Fericitului Vasile (Vasili Blajenii), biserica şi-a consacrat, în istorie şi în conştiinţa moscoviţilor, numele acestui sfânt mistic, foarte cinstit în Biserica rusă.

Catedrala a fost construită între 1555-1561, pentru a marca victoria lui Ivan cel Groaznic asupra Hanatului tatar de Cazan. Numărul celor nouă turle care se înalţă semeţ deasupra construcţiei monumentale din Piaţa Roşie reprezintă numărul bisericilor care se află sub acelaşi acoperiş.

Rusia stăpâneşte nenumărate bogăţii spirituale. Una dintre acestea este Catedrala „Sfântul Vasile Blajenii“, care se ridică neasemuită în Piaţa Roşie din mijlocul Moscovei.

Despre Catedrala „Sf. Vasile Blajenii“, care prin arhitectura sa monumentală domină piaţa din vecinătatea Kremlinului, se spune că are foarte puţini rivali în lume. Acest monument multicolor se impune la nivel mondial atât prin vechime, cât şi prin arhitectură. Frumuseţea turlelor de cărămidă roşie unificată într-un echilibru uimitor cu domurile în formă de bulb de ceapă, colorate în spirală, creează o imagine magnifică, ce a născut legenda, neconfirmată însă istoric, potrivit căreia Ivan cel Groaznic ar fi ordonat ca celor doi arhitecţi care au proiectat catedrala - Barma şi Posnik - să le fie scoşi ochii, pentru a nu mai putea construi nimic asemănător în lume.

Vedenie a Cetăţii Dumnezeieşti

Cei doi arhitecţi au poziţionat simetric pe aceeaşi fundaţie opt stâlpi de biserică în jurul unui al noăulea stâlp. Fiecare stâlp a fost creat pe un anumit tipar şi i s-a aplicat o anumită culoare, realizându-se astfel un efect uimitor. „Privind din depărtare o veche mănăstire rusească sau o cetate cu multe biserici, ce îşi înalţă turlele deasupra ei, îţi pare că totul arde în flăcări multicolore. Iar când aceste flăcări dansează departe, pe fundalul necuprinselor câmpii înzăpezite, ele par o vedenie a Cetăţii Dumnezeieşti, din lumea cealaltă. Cupola rusească ia forma dinamică a unei flăcări ce aspiră spre înălţimi“ (Trubeţkoi).

Catedrala a fost construită între 1555-1561, pentru a marca victoria lui Ivan cel Groaznic asupra Hanatului tatar de Cazan.

Numărul celor nouă turle care se înalţă semeţ deasupra construcţiei monumentale din Piaţa Roşie reprezintă numărul bisericilor care se află sub acelaşi acoperiş. Turnul central, de peste 60 de metri înălţime, a fost ridicat în 1588, odată cu înmormântarea aici a Sfântului Vasile Blajenii, „cel nebun pentru Hristos“, când s-a adăugat celor opt altare, deja existente după planul iniţial, încă unul care a unificat aceste spaţii. Sfântul Vasile Blajenii era un mistic ce hoinărea pe străzile Moscovei, prezicând tot felul de evenimente, printre care şi focul mistuitor care a cuprins Moscova în 1547. Face parte din categoria de sfinţi, aşa-numiţi „nebuni după Hristos“ foarte iubiţi în spiritualitatea rusă. Datorită profeţiilor sale, Sf. Vasile Blajenii, care a murit la 1552, a fost înmormântat în cea mai mare biserică, pe atunci, din Rusia. Rugăciunile sale îl îmblânzeau chiar şi pe sângerosul Ivan, numit cel Groaznic, care avea o mare evlavie la „nebunul lui Hristos“. Conceptul iniţial presupunea ca fiecare dintre cele nouă paraclise să poarte hramul sfântului cinstit în ziua în care Ivan cel Groaznic repurtase un asalt victorios.

Comparată cu renumitul Taj Mahal al Indiei

Pe lângă frumuseţea şi specificitatea ei arhitecturală, care o transformă într-unul dintre cele mai importante puncte de atracţie din Rusia, planul bisericii care ar putea crea un al doilea Kremlin în centrul Moscovei, are şi un profund simbolism religios.

Patru din cei nouă stâlpi de biserică sunt dispuşi în punctele cardinale, ceilalţi patru în nord-est, sud-est, nord-vest şi sud-vest, iar cel de-al nouălea se află chiar în centru. Se formează astfel o stea cu opt colţuri, ştiut fiind faptul că cifra 8 aminteşte de ziua învierii (a opta după calendarul iudaic) şi este simbolul veşniciei.

Interiorul bisericii este modest, dar spectaculos. Întâlnim o combinaţie aparte de figuri geometrice, care reuneşte triunghiurile şi semicercurile, precum şi romburile, design printre puţinele din lume, de la care nu îţi poţi lua ochii. Din acest motiv, Catedrala Fericitului Vasile a fost comparată cu renumitul Taj Mahal al Indiei.

Fiecare cupolă în parte este decorată cu nişe, ferestre şi cornişe, iar legătura dintre cele nouă paraclise se face printr-un sistem de pasaje sau coridoare.

Printre obiectele de tezaur ale catedralei se numară potirul Ţarului Aleksey Mikhailovich care datează din secolul al XVII-lea.

Cele nouă iconostase conţin peste 400 de icoane, precum şi numeroase fresce în ulei ce împodobesc pereţii catedralei, realizate de artişti ai şcolilor de pictură din Moscova şi Novgorod. Toate datează din secolele XVI-XIX.

Până în secolul al XVII-lea, când Ivan cel Groaznic a construit Kremlinul, Catedrala „Sfântul Vasile Blajenii“ era cea mai înaltă din Moscova.

Lupta cu timpul şi istoria

Perla roşie a spiritualităţii ruse nu a fost ocolită de tulburările istoriei. O legendă spune că ea l-ar fi impresionat foarte tare pe Napoleon Bonaparte care ar fi admirat-o atât de mult, încât a dorit sa o ia la Paris. Nedispunând însă de tehnologia necesară, el ar fi comandat incendierea ei. Dezastrul a fost împiedicat însă de o ploaie apărută din senin.

În 1918, autorităţile bolşevice au închis-o, preoţii care slujeau aici au fost arestaţi, i-au fost confiscate clopotele şi toate obiectele de cult.

În 1930, când se proiecta Piaţa Roşie, arhitectul Lazar Kananovici a propus să fie dărâmată. El a creat special o machetă a zonei pentru a face evidentă necesitatea demolării ei. I-a dus-o lui Stalin pentru a-i arăta că această biserică era un obstacol în calea traficului şi paradelor militare. În timpul explicaţiei, a azvârlit catedrala de pe machetă, subliniind cum ar arăta Piaţa Roşie fără biserica lui Vasile „cel nebun după Hristos“. Se spune că Stalin a privit îngândurat şi, chiar dacă era împotriva manifestărilor religioase şi a dărâmat numeroase biserici din Uniunea Sovietică, a rostit faimoasele cuvinte care au rămas vii în minţile moscoviţilor: „Lazar! Pune-o la loc!“.

În timpul comunisumului, biserica a funcţionat ca o filială a Muzeului Naţional de Istorie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!