Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ce alimente consumăm în timpul iernii

Ce alimente consumăm în timpul iernii

Data: 21 Noiembrie 2007

În timpul iernii, predispoziţia spre îngrăşat este mai accentuată. Nu există o explicaţie logică, care să lămurească din ce motive câştigăm în greutate pe perioada iernii, însă sunt câteva potenţiale cauze care determină acest lucru:

- predispoziţia genetică - se poate ca genele noastre să fie „programate“ să consume mai multe alimente bogate în grăsimi şi mai mult alcool în cazuri de temperatură scăzută.

- nivelul de serotonină - interacţiunea diverselor chimicale în creier poate influenţa apetitul şi consumul alimentar. Serotonina este un neurotransmiţător, adică o substanţă care are rolul de a transmite mesaje de la o celulă nervoasă la alta. Un nivel scăzut de serotonină (fenomen frecvent întâlnit în cazul persoanelor supraponderale) poate crea o pofta de mâncare permanentă şi are o mare influenţă asupra stărilor noastre psihice (accentuând depresia, problemele cu somnul). Unele persoane se simt deprimate iarna, ca reacţie la puţinele ore de lumină de care ne putem bucura pe parcursul zilei. Una dintre modalităţile eficiente de a menţine un nivel ridicat de serotonină este consumul ridicat de carbohidraţi. Din păcate, multe alimente bogate în carbohidraţi (chips, prăjituri, plăcinte, ciocolată) au şi un conţinut ridicat de grăsimi, aşadar un consum excesiv, pe o perioadă lungă de timp, va conduce, inevitabil, la o creştere în greutate.

- sedentarismul – unul dintre principalele cauze ale creşterii în greutate.

Soluţii practice:

- încercaţi să consumaţi la fiecare masă fructe şi legume proaspete (portocale, grepfrut, căpşuni, kiwi, guava), bogate în vitamina C şi bioflavonoide, cu rol de a împiedica răceala şi gripa şi de a întări sistemul imunitar;

- consumaţi cât mai multe supe, care sunt nutritive şi nu îngraşă. Una dintre cele mai simple variante de supe este cea de legume cu carne de pui sau vită, după preferinţă. Puteţi folosi cuburile cu gust de vită sau pui, ca adaos la supa de legume. De asemenea, folosiţi smântâna cu un conţinut scăzut de grăsime pentru asortarea supei şi crochetele. Încercaţi să integraţi în alimentaţie măcar o dată pe zi supă şi nu veţi câştiga în greutate. (sursa: www.topsanatate.ro)