Unul dintre cele mai importante microelemente din organismul uman este calciul. Rolurile sale sunt multiple, fiind esențial pentru structura și rezistența oaselor, contracția musculară, coagularea sângelui și
Ce conţinut de cafeină au băuturile şi alimentele
Aproximativ 75% din aportul de cafeină este luat prin consumul de cafea, 15% prin cel de ceai, 10% din sucuri şi 2% din ciocolată. Cafeina este un ingredient destul de frecvent folosit, iar cele 300 mg/zi le consumaţi mai repede decât vă puteţi imagina. Iată o listă de produse care conţin acest ingredient stimulant şi gramajul ei. Ciocolata şi ceaiul mai conţin şi alte substanţe stimulante pe lângă cafeină: teofolina şi teobromina, cu efecte necunoscute asupra fertilităţii.
- 240 ml cafea fiartă conţin 65-135 mg cafeină; - 240 ml cafea instant conţin 60-85 mg cafeină; - un espresso - 30-50 mg cafeină; - 240 ml ceai negru conţin 20-110 mg cafeină; - 240 ml ceai verde - 30-35 mg cafeină; - 240 ml ice tea - 10-50 mg cafeină; - 240 ml ceai instant - 25-30 mg cafeină; - 240 ml cacao - 5-30 mg cafeină; - 350 ml Coca cola - 34 mg cafeină; - 350 ml Cola light - 45 mg cafeină; - 350 ml Pepsi - 38 mg cafeină; - 350 ml Pepsi light - 36 mg cafeină; - 350 ml Mountain Dew - 55 mg cafeină; - 350 ml Sprite, 7-Up - 0 mg cafeină; - 28 g ciocolata cu lapte - 1-15 mg cafeină; - 28 g ciocolata neagră - 15-35 mg cafeină; - o cutie de băutură energizantă - 80 mg cafeină. Vreo două ceşti de cafea, o cutie de cola şi un baton de ciocolată şi deja aţi depăşit cele 300 mg indicate. (sursa: www.topsanatate.ro)