Cea de-a III-a Adunare Ecumenică de la Sibiu

Narcisa Elena Balaban, 29 Decembrie 2007

Un eveniment major pentru Biserica Ortodoxă Română a fost, în anul 2007, cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană (3AEE), desfăşurată la Sibiu, în perioada 4-9 septembrie 2007.

La manifestări s-au reunit aproximativ 2.500 de reprezentanţi ai tuturor Bisericilor din Europa. Paralel, alte întâlniri între creştini au fost organizate în toate oraşele europene în măsură să le găzduiască, şi au inclus conexiuni video şi audio cu Sibiul. Această atât de importantă întrunire ecumenică a fost găzduită pentru prima dată într-o ţară cu o populaţie majoritar ortodoxă, după ce primele două întruniri au avut loc la Basel, Elveţia (1989), şi Graz, Austria (1997). Acest eveniment constituie, cu siguranţă, un moment de referinţă în viaţa poporului român şi o dovadă grăitoare a deschiderii ecumenice a Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte Biserici din România.

Tema reuniunii a fost „Lumina lui Hristos luminează tuturor. Speranţă pentru reînnoire şi unitate în Europa“. Accentul s-a pus pe Persoana Mântuitorului Iisus Hristos (Ioan 8, 12), făcându-se referinţă la simbolul luminii, care are o importanţă deosebită atât în tradiţia creştină răsăriteană, cât şi în cele apusene. Subtitlul a avut scopul să sublinieze rolul important pe care creştinismul poate să-l joace în Europa de astăzi.

Centrul Sibiului a fost, la începutul lunii septembrie, o arteră a comunicării în nenumărate limbi europene, un loc de întâlnire plină de amabilitate între nenumăraţi reprezentanţi ai Bisericilor şi ţărilor de pe continentul nostru. Lucrările Adunării s-au ţinut în diferite locaţii, printre care Casa Sindicatelor, Universitatea „Lucian Blaga“ sau Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar şedinţele plenare au avut loc în cortul impresionant ca dimensiuni, care fusese amplasat aici încă de la începutul anului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!