Actualitate
„Cei doi apostoli sunt mărturisitorii luminii celei veşnice”

„Cei doi apostoli sunt mărturisitorii luminii celei veşnice”

01 Iulie 2017

Ocrotită de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, dar şi de Sfânta Muceniţă Chiriachi, Catedrala Episcopală din Huşi şi-a serbat hramul joi, 29 iunie. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, ce a avut loc în catedrală, a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul Părinte a rostit mulţimii prezente un scurt cuvânt de învăţătură: „Cei doi apostoli sunt pentru noi mărturisitorii luminii celei veşnice, a luminii celei care luminează conştiinţele noastre şi care ne cheamă pe toţi să umblăm în Lumină ca fii ai Luminii. De aceea în momentul când devenim creştini, suntem purtători de Lumină pentru că prin Taina Botezului şi a ungerii cu Sfântul şi Marele Mir puterea Duhului Sfânt şi puterea credinţei ating sufletele şi viaţa noastră.”

La finalul slujbei, mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.

Biserica a fost construită de domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti, funcţionând de-a lungul timpului ca mănăstire şi catedrală episcopală, începând din anul 1598. Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII-XIX, astăzi mai păstrează doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod.

Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari şi a fost reclădită în perioada 1753-1756 de către Episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.

Locaşul a suferit numeroase transformări de la ferestre în sus; în 1863 zona cornişei, în 1945 turlele, s-au adăugat în 1896 proscomidiarul, în 1910 veşmântăria şi în 1945 pridvorul cel mare. Biserica a fost pictată de Gheorghe Tattarescu, între 1890-1891, pictură refăcută în 1945 şi în 1996.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!