Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cel mai puternic antibacterian natural din lume

Cel mai puternic antibacterian natural din lume

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 30 Iunie 2018

Agrișul este un arbust din familia grossulariaceae, originar din Europa, înrudit cu coacăzul. Fructele sale, agrișele, sunt considerate unele dintre cele mai puternice fructe din lume, bogate în antioxidanți și cu un conținut de 20 de ori mai mare de vitamina C decât portocalele. Pe lângă acid citric, agrișele au în compoziție și acid malic, acid tartic, celuloză, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, mangan, sodiu, substanțe grase, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, P, multe săruri, minerale și iod.

Acest fruct susține sănătatea sistemului imunitar, are proprietăți ce ajută la reîntinerirea organismului, la tratarea cancerului, în lupta împotriva diabetului. De asemenea, ajută la refacerea țesuturilor, susține buna funcționare a pancreasului, ficatului, reduce balonarea și durerea abdominală, elimină toxinele din ficat, ajută la prevenirea apariției cancerului, curăță vasele de sânge, stimulează producerea de leucocite, tratează durerile de gât și alte probleme respiratorii, inclusiv astm și bronșită. Totodată, agrișele îmbunătățesc vederea, protejează oasele, reduc stresul, mențin sănătatea sistemului nervos, mențin sănătatea cardiovasculară, mențin rinichii sănătoși și previn infecțiile urinare, au proprietăți antibacteriene, întăresc mușchii inimii, combat anemia.

Agrișele pot fi consumate ca atare, fie uscate, fie proaspete, dar și sub formă de compot, peltea, dulceață, suc. Acestea se și pot congela. Vitaminele și mineralele din compoziție le recomandă pentru introducerea lor în alimentația copiilor, pentru a le întări sistemul imunitar și a‑i apăra de infecțiile specifice sezonului rece.

Rețetă:

Prăjitură cu agrișe și firimituri

Ingrediente: Pentru blat: 300 ml apă minerală, 250 g margarină, 150 g zahăr, 500 g făină, zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, un praf de sare, 500 g agrișe bine coapte, 200 g zahăr, 200 ml apă.

Pentru firimituri: 100 g făină, 100 g migdale, 100 g margarină, un vârf de linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare: Se curăță agrișele și se spală, apoi se pun la fiert cu 200 g zahăr și 200 ml apă, aproximativ 25 de minute, după care se prepară blatul: se pune margarina la topit, apoi se amestecă cu apa minerală, praful de sare, zahărul, praful de copt, zahărul vanilat, se omogenizează bine, apoi se adaugă făina. Compoziția se toarnă într‑o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, apoi se pune la copt pentru 20 de minute. Între timp se prepară fărâmiturile, se amestecă făina cu margarina rece, migdalele și scorțișoara. Aluatul obținut, se dă prin răzătoare. După ce au trecut cele 20 de minute, se scoate tava din cuptor, se unge deasupra cu dulceața de agrișe, apoi se pun firimiturile deasupra și se pune prăjitura înapoi în cuptor pentru încă 20‑25 de minute. Se lasă la răcit, apoi se porționează în pătrățele potrivite.

Citeşte mai multe despre:   Rețete