Timp liber
Cele mai frumoase şi mai mari poduri din lume

Cele mai frumoase şi mai mari poduri din lume

21 Septembrie 2012

Civilizaţie, artă, istorie, putere, eficienţă - toate acestea se recunosc în marile poduri ce au fost ridicate peste ape şi înălţimi în întreaga lume. În contemporaneitate, se pare că naţiunile cele mai puternice din lume au ridicat şi podurile cele mai mari, adică Statele Unite ale Americii şi China.

În schimb, cele mai cunoscute din lume nu sunt acestea, ci mai degrabă acelea care au devenit adevărate embleme ale unor oraşe sau ţări, aşa cum se întâmplă cu Tower Bridge din Londra şi Ponte Vecchio din Florenţa.

Podul "Vasco da Gama", cel mai lung din Europa

La capitolul cel mai lung pod din Europa se clasează pe primul loc Podul "Vasco da Gama", un pod suspendat, care traversează râul Tagus de lângă Lisabona, în Portugalia. Are o lungime totală de 17.200 de metri - 10,7 mile şi leagă oraşele Sacavém şi Montijo. A fost dat în folosinţă în 1998.

"Golden Gate" Bridge din San Francisco

Un simbol al Americii, Podul "Golden Gate" din San Francisco este lung de 2,7 kilometri, fiind deschis în 1937. Face legătura între San Francisco şi Marin County şi este considerat o minune inginerească, este de un real ajutor milioanelor de navetişti care îl traversează zilnic spre locurile lor de muncă. Este spectaculos şi prin faptul că, din cauza vremii, priveliştea este diferită de la o zi la alta, iar zilele ceţoase îl face misterios şi romantic. Probabil că oricine l-a văzut în filmele americane l-a admirat.

Podul "Qingdao Haiwan" din China

Cel mai lung pod peste apă din lume se află în China şi se numeşte "Qingdao Haiwan Bridge", având o lungime de aproximativ 42 de kilometri. Construcţia a fost terminată la sfârşitul anului 2010 şi leagă oraşul Qingdaode districtul Huangdao. Până la construirea lui, recordul îl deţinea Podul "Lake Pontchartrain Causeway", din Louisiana Podul, cu 5 kilometri mai scurt.

Un complex de poduri şi tuneluri

Un pod spectaculos şi greu ingenios construit este Podul -tunel "Chesapeake Bay - Virginia", de 17.6 mile, care este o alternanţă de poduri şi tuneluri. A fost construit între anii 1958 şi 1964 şi face legătura, peste golful-estuar Chesapeake din SUA, între Norfolk şi Cape Charles.

Podul "Donghai" din China

În China se află şi "Donghai", un pod de o mare compexitate, având o lungime de 32.500 metri. Podul face legătura între Shanghai şi zona industrială a oraşului. Prin anumite porţiuni ce se ridică pot traversa navele de tonaj mare sau de vapoarele de croazieră foarte înalte, înălţimea maximă a podului fiind de 420 m.

Viaductul "Millau" din Franţa

Şi în Franţa găsim ceva spectaculos: Viaductul "Millau", un enorm pod rutier suspendat de cabluri, care traversează valea râului Tarn. Este cel mai înalt pod din lume şi oferă o panoramă care taie respiraţia privitorilor, dând senzaţia de mers la propriu printre nori.

"Langkawi Sky Bridge" din Malaezia

Langkawi Sky Bridge din Malaezia este unul dintre cele mai spectaculoase poduri pietonale din lume, suspendat la 700 de metri altitudine şi cu o lungime de 125 de metri, oferă panorame deosebite ale Mării Andaman şi ale insulei Ko Tarutao.

Tower Bridge, emblema Londrei

Tower Bridge (Podul Turn), construit în 1894, continuă să fie un simbol al Londrei şi unul dintre cele mai cunoscute şi recognoscibile poduri din întreaga lume. Cu o lungime de aproape 250 m, podul are deschiderea maximă de peste 40 m, ceea ce permite ambarcaţiunilor să traverseze râul Tamisa.

"Ponte Vecchio" din Florenţa

Pe multe cărţi poştale şi în numeroase gravuri şi picturi florentine găsim imaginea celebrului Ponte Vecchio. Acest pod este într-adevăr vechi, fiind ridicat în 1345. Încântă şi azi printre superbele sale arcade ce adăpostesc micuţele magazine de bijuterii, pe care turiştii din colţurile întregii lumi le vizitează bucuroşi.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!