Moldova
„Centenarul Zborului Marii Uniri” celebrat în Piaţa Tricolorului din Bacău

„Centenarul Zborului Marii Uniri” celebrat în Piaţa Tricolorului din Bacău

Preot Flavius Balaban, 22 Noiembrie 2018

În Piaţa Tricolorului din Bacău a avut loc, marţi, 20 noiembrie 2018, un ceremonial dedicat sărbătoririi Centenarului Zborului Marii Uniri din 23 noiembrie 1918, când un avion a decolat din Bacău şi a dus pe Câmpia Libertăţii de la Blaj documente importante pentru pregătirea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

Oficialităţi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, ai Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, Consiliului Judeţean Bacău, Primăriei Municipiului Bacău, primari ai localităţilor din judeţ, dar şi reprezentanţi ai Primăriei Rădăuţi şi Costeşti, din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, elevi şi cetăţeni au omagiat gestul eroic al echipajului Niculescu-Precup de acum 100 de ani, care a avut o importanţă deosebită pentru Marea Unire din 1918.

Aceste manifestări au început la ora 10:30 cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, au continuat cu alocuţiuni ale oficialităţilor centrale, judeţene, municipale şi ale diverşilor invitaţi din ţară privind importanţa „Zborului Marii Uniri”. Momentul solemn a continuat cu o slujbă de Te Deum oficiată de către un sobor de preoţi din Protoieria Bacău, aflaţi sub protia părintelui protopop Costică Busuioc, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment. În cadrul acestei ceremonii, i-a fost înmânat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Bacău doamnei Mallet Astrid, nepoata pilotului aviator Vasile Niculescu, după care, băcăuanii au avut prilejul să asiste la parada militară. Punctul culminant al manifestării a fost zborul elicopterului care a survolat Piaţa Tricolorului, iar echipajul a împrăştiat manifeste, rememorând evenimentul de acum 100 de ani.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!