Centrul „Sfântul Dimitrie cel Nou“ din Filiaşi: Suflete şi trupuri vindecate

Diac. Ioniţă Apostolache, 06 Noiembrie 2008

De curând, în oraşul doljean Filiaşi, Asociaţia Vasiliada a Mitropoliei Olteniei a înfiinţat Centrul de recuperare „Sfântul Dimitrie cel Nou“, punct de sprijin pentru 25 de persoane cu diverse probleme sociale. Implicarea Bisericii în recupererea persoanelor defavorizate social a avut rezultate extraordinare. În centrul de la Filiaşi se lucrează nu numai cu maxim profesionalism, ci mai ales cu maximă afecţiune. Asociaţia Vasiliada este o organizaţie cu caracter creştin şi social, neguvernamental, nonprofit şi apolitic, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei şi avându-l ca preşedinte pe Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Asociaţia Vasiliada este „mâna dreaptă“ a Sectorului social din cadrul Mitropoliei Olteniei. Scopul central al programelor sociale urmăreşte recuperarea personelor cu probleme sociale şi integrarea lor în societate.

Din 13 iulie 2008 în oraşul Filiaşi s-a înfiinţat un nou centru pentru îngrijirea persoanelor cu probleme sociale. Centrul se află sub ocrotirea „Sfântului Dimitrie cel Nou“, iar despre începuturile acestuia am aflat de la părintele Adrian Cârciumaru, directorul executiv al Vasiliadei - Filiaşi: „Centrul de recuperare «Sfântul Dimitrie cel Nou» din Filiaşi este concretizarea unui proiect Phare, început în 2001, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj şi Asociaţia de îngrijiri medicale Helios, la iniţiativa PS Nicodim, Episcopul Severinului, pe atunci consilier social la Mitropolie. Lipsa banilor, neseriozitatea celor ce s-au ocupat de renovarea sediului au făcut nu tocmai uşoară înaintarea proiectului“.

Clădirea în care funcţionează centrul este o proprietate a primăriei Filiaşi, concesionată Mitropoliei pe o perioadă de 25 de ani, aici funcţionând vechea Şcoală Ajutătoare din oraş: „Primăria din oraş ne-a concesionat actuala clădire în vederea înfiinţării unui cămin de bătrâni. Deşi pe parcurs proiectul a întâmpinat dificultăţi, finanţarea întârziind, faţă de termenele din proiect, Dumnezeu nu ne-a lăsat şi am reuşit să găsim soluţii prin care să ne păstrăm angajaţii. Tot timpul a făcut ca proiectul nostru să-şi redirecţioneze ţinta: de la persoane vârstnice la persoane adulte cu handicap. În felul acesta, în proiect a intrat şi Direcţia de Asistenţă Socială Dolj, transferând din centrele din Craiova persoane cu handicap, copii ai străzii sau abandonaţi“, ne-a informat părintele Cârciumaru.

Recuperarea afectivă, prioritară

Programul social dezvoltat de Mitropolia Olteniei la Filiaşi, în colaborare cu instiţutiile publice locale, este pus în slujba a 25 de persoane cu handicap mediu, cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani, dintre care 6 persoane sunt imobilizaţi în scaunul cu rotile. Povestea multora dintre ei este cutremurătoare: de la persoane perfect sănătoase, care ar fi putut evolua normal în societate, au ajuns, fie din cauza unui vaccin făcut prost la vârsta copilăriei, fie din cauza violenţei şi abuzurilor, să fie ţintuiţi într-un scaun cu rotile.

Echipa de aici încearcă să lucreze, înainte de toate, pentru recuperarea afectivă a acestor persoane, mergând spre dorinţa de a crea un mediu în care asistaţii să nu se simtă neglijaţi în nici un fel. Deşi lucrul cu ei este greu, iar încercările sunt multe, doamna Badea Florentina, instructorul-educator, ne-a spus: „Deşi sunt foarte dificili uneori, Dumnezeu ne dă puterea să depăşim toate încercările, iar acum ne este greu să ne lipsim de ei“. Doamna Badea ne-a vorbit de ficare asistat în parte. Îi cunoaşte de parcă ar fi proprii copii, ştie dorinţele fiecăruia şi se străduieşte să-i mulţumească pe toţi.

În prezent, centrul beneficiază de 10 dormitoare foarte bine dotate, cu grup sanitar inclus, de cabinet medical cu aparatură de ultimă generaţie, sală de fizioterapie, sală de chinetoterapie, sală de mese şi spălătorie proprie, toate acestea funcţionând după normele europene.

Centrul „Sfântul Dimitrie cel Nou“ deţine şi un club special amenajat pentru ca asistaţii să poată desena, să poată confecţiona diverse obiecte sau figurine din ghips sau să poată privi la televizor.

Merg la biserică în fiecare duminică şi sărbătoare

O prioritate a programului de care beneficiază aceste persoane este asistenţa spirituală, în mijlocul lor fiind prezent în permanenţă părintele Adrian Cârciumaru, directorul acestui centru. Acest lucru face unicată activitatea de aici, pentru că în nici o altă parte sau ramură a vreunei activităţi sociale de o asemenea anvergură asistenţa spirituală nu se bucură de asemenea atenţie. În fiecare duminică şi sărbătoare, persoanele de aici merg la Biserica „Sfântul Nicolae“ din oraş, însoţiţi de doamna Florentina Badea, instructorul-educator, mulţi dintre ei reuşind să ajungă la performanţa de a participa activ la Sfânta Liturghie: „La slujbă, copiii noştri au învăţat să răspundă la ectenii şi să cânte chiar la antifoane. La centru mai repetăm cu ei cântări bisericeşti, aceste repetiţii ajutându-i foarte mult să guste din credinţa ortodoxă“, ne-a povestit cu satisfacţie părintele Adrian Cârciumaru.

Cu prilejul serbării ocrotitorului centrului - Sfântul Dimitrie cel Nou, pe 27 octombrie, tuturor membrilor Centrului li s-a oferit o masă festivă din partea Mitropolitului Irineu al Olteniei, după cum am aflat de la părintele Adrian.

O altă bucurie a celor de aici este apropierea sărbătorii Naşterii Domnului, pentru care deja au început repetiţiile.

Cazul Maria Ionică, alias Elodia

Fie motorii sau de natură psihică, afecţiunile celor de aici sunt îngrijite cu maximum de atenţie. Părintele ne-a vorbit de progresele vizibile făcute de unele persoane din Centru: „Prin efortul chinetoterapeutului nostru, precum şi al medicului şi asistenţilor medicali de aici, am obţinut progrese la unele persoane care în trecut au primit mai puţină atenţie: din fotoliul rulant s-au ridicat pe cadru; cei care mergeau pe cadru merg acum ajutaţi de cârja axilară, iar persoanele care foloseau cârje axilare acum sunt ca nişte copii care se ajută de perete pentru a putea să umble“.

De asemenea, doi dintre copiii de aici sunt beneficiarii programului „A doua şansă“, program derulat de şcoala din oraş, în scopul alfabetizării acestora. Vlad Daniel şi Ifrimu Cristinel, amândoi în clasa a treia, sunt copiii care au reuşit să urmeze cursurile acestei şcoli. „Dacă lucrurile merg bine, după ce va termina cele 8 clase , Daniel va fi înscris la un curs de perfecţionare pe chinetoterapie, el având un talent deosebit pentru masaj, şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, Dani al nostru va putea face ceva pentru persoanele din Centru şi să fie şi plătit pentru asta“, ne-a mai spus părntele.

Un alt caz surprinzător, pe care l-am întâlnit aici, este cazul bătrânei Maria Ionică. Despre ea toată lumea din Centru vorbeşte cu o curioasă uimire. Suferă de schizofrenie, iar când a venit la Centru, s-a recomandat a fi „celebra“ Elodia. Vorbeşte foarte mult şi are o cultură generală fantastică: „Ne-a impresionat şi la început am crezut că are formaţie intelectuală, dar urmărind documentele din dosarul social, ne-am dat seama că nu are studii, lucru destul de curios pentru cultura ei“, ne-a povestit părintele director. Afecţiunea de care suferă o face să îmbrace haina mai multor personaje de notorietate; poate că boala a făcut-o să uite multe dintre lucrurile ce o caracterizau odată, dar ea nu a uitat niciodată, se pare, că mereu trebuie să citească, lucru obişnuit pentru ea, după cum am aflat de la doamna Florentina Badea. Starea ei s-a îmbunătăţit într-o oarecare măsură, găsind aici afecţiunea şi îngrijirea pe care nu le găsise pe străzile unde trăia înainte de a veni la Centrul „Sfântul Dimitrie cel Nou“.

Profesionalism şi omenie

Întrebat de viitorul acestui centru, părintele Adrian s-a arătat foarte optimist, ne-a mărturisit că are încredere că Biserica va reuşi să dezvolte tot mai multe astfel de programe, pentru că „activitatea noastră nu este numai una de un maxim profesionalism, ci este una ce se caracterizează mai ales printr-o maximă omenie“. Lucrul acesta îl face pe părintele Cârciumaru să vadă cu ochi buni viitorul programului Vasiliada din Filiaşi. Centrul este monitorizat îndeaproape de Mitropolia Olteniei, care a obţinut, de-a lungul timpului, donaţii pentru bunul mers al acestuia. Astfel, Mitropolia a dotat Centrul din Filiaşi cu centrală termică proprie, asigură momentan bugetele celor mai mulţi dintre angajaţi şi a obţinut aparatura electronică de recuperare cu care este dotată sala de chinetoterapie.

Ca plan de viitor, părintele director are dorinţa de a pune la punct un proiect prin care să se asigure amenajarea exterioară definitivă a centrului, pentru plantarea de pomi în curte şi pentru programul de recuperare care trebuie în permanenţa îmbunătăţit şi adus la zi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!