Banat
Cerc pastoral în Parohia Bolvașnița, Caraș-Severin

Cerc pastoral în Parohia Bolvașnița, Caraș-Severin

24 Septembrie 2018

Cercul pastoral-misionar Valea Timișului s-a întrunit joi, 20 septembrie, în Parohia Bolvaș­nița din Protopopiatul Caran­sebeș. Părintele paroh Lazăr Suciu s-a ocupat de organizarea eve­nimentului, facilitând toate condițiile pentru o bună desfă­șurare a obiectivelor propuse.

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea slujbei Vecerniei în sfânta biserică din Bolvașnița, de către soborul stabilit în programul anual de activități, avându-i ca slujitori pe părinții: pr. Petru Turnea, paroh al Parohiei Prisian, pr. Ioan Fontul, paroh al Parohiei Buchin, și pr. Gheorghe Țuican, paroh al Parohiei Zărvești. Răspunsurile la strană au fost armonizate foarte frumos de către ceilalți părinți membri ai cercului pastoral.

În partea a doua a întâlnirii au fost prezentate și dezbătute temele celor două conferințe: „Unirea de la 1918 și consecințele ei bisericești”, referent pr. Ioan Fontul (Parohia Buchin) și „Nazarinenii”, referent pr. Ioan Ponoran (Parohia Feneș).

Consecințele benefice societății românești, în general, și Bisericii, în special, au fost prezentate laborios de către părintele Ioan Fontol, dintre care amintim: reorganizarea Bisericii Ortodoxe Române având la bază Statutul organic al Mitropoliei Ortodoxe Române din Transilvania, ridicarea Bisericii Națio­nale a României la rangul de Patriarhie și alte aspecte ce au fost generate de constituirea noului stat unitar român. Rolul și importanța Bisericii Ortodoxe Române, dar și vrednicia slujitorilor ei au determinat ca România să aibă ca prim-ministru pe Patriarhul Elie Miron Cristea. Unitatea de credință și de neam a făcut din România, în perioada interbelică, una dintre țările importante de influență și prestigiu în Europa și în lume.

În cea de-a doua temă, referitoare la fenomenul sectar al „Nazarinenilor”, părintele Ioan Ponoran a prezentat istoricul, doctrina, organizarea și regulile pe care le impune această organiza­ție. Dintre aspectele doctrinare ce au atras atenția în această perioadă, când vorbim despre familia tradițională și centenarul Marii Uniri, menționăm preceptele acestei secte în care „familia este un păcat”, iar „apărarea patriei și jurământul de credință” sunt interzise. Pe marginea acestei teme au avut loc dezbateri, găsind răspunsuri la felul în care trebuie administrate cazurile din parohiile noastre, dar și cine finan­țează astfel de entități și cu ce scop.

Responsabilitatea în fața lui Dumnezeu, ce trebuie să o avem noi și credincioșii pe care îi păstorim, ca răspuns la provocările legate de unitatea națională în credința moșilor și strămoșilor, cu familii lucrătoare și urmași vrednici, este concluzia acestei întâlniri. (Pr. Matei Cristian Vulpeș)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!