Transilvania
Foto: CJ Cluj

Cercetare etnografică în satele tradiționale de pe Valea Crișului Repede, județul Cluj

16 Aprilie 2018

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a lansat materialele rezultate în urma proiectului de cercetare multidisciplinară, realizat în anul 2017, în localitățile clujene aşezate pe Valea Crișului Repede, care păstrează de veacuri vechi obiceiuri caracteristice satului românesc tradiţional. Primul eveniment a avut loc duminică, 15 aprilie, la Căminul Cultural din comuna Negreni, iar al doilea eveniment va avea loc duminică, 22 aprilie, de la ora 13:00, la Căminul Cultural din comuna Poieni.

Volumul „Cultura tradiţională din judeţul Cluj, ( II) – Valea Crişului Repede” și filmul-document „Popas în Transilvania”, episodul III, concretizarea rezultatelor proiectului de cercetare, au fost prezentate publicului, împreună cu o expoziţie de fotografie „Din viaţa satului clujean”, cu imagini etnografice realizate de echipa de cercetare.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, compus din consultanţi artistici încredinţaţi cu misiunea redescoperirii valorilor de patrimoniu material şi imaterial, a realizat proiectul unei tabere de vară, pe Valea Crişului Repede în luna iunie a anului 2017. Fiecare specialist a condus și a inițiat interviuri pe subiecte diverse, a imprimat și consemnat teme şi idei importante, inedite, specifice culturii tradiționale din localităţile cercetate: Bologa, Poieni, Valea Drăganului, Ciucea şi Negreni și care au fost străbătute la pas de echipa de cercetare în cadrul acestui inedit proiect, dezvoltat de Biroul Conservare Cultură Tradiţională. Proiectul a surprins oameni, locuri, fapte şi întâmplări unice din viaţa comunităţilor acestor meleaguri. La cele două manifestări participă toţi cei care au luat parte la proiect, alături de echipa de cercetare, condusă de dr. Mircea Cîmpeanu de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, conform unui comunicat al Consiliului Ju­dețean Cluj.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!