Cinci universităţi româneşti între cele mai bune 1.000 din lume

Cristina Zamfirescu, 13 Septembrie 2017

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iaşi este prima instituţie de învăţământ superior de profil din România cotată în „The Times Higher Education World University Rankings”, au informat reprezentanţii universităţii.

Din România, doar cinci instituţii au intrat în acest top al celor 1.000 de universităţi de elită din lume: Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (601-800), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (801-1.000), Universitatea Bucureşti (801-1.000), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (801-1.000) şi Universitatea de Vest Timişoara (801-1.000).

Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la unul dintre indicatorii luaţi în considerare în acest clasament, cel al vizibi­lității academice la nivel internaţional, UMF Iaşi se situează pe primul loc în ţară şi pe locul 428 la nivelul universităţilor de profil din lume.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018, dat publicităţii pe 5 septembrie. Trebuie menţionat că în această ediţie, a 13-a, a topului The Times Higher Education, UMF Iaşi înregistrează încă o premieră: este prima dată când o universitate de medicină din România intră în această prestigioasă clasificare mondială”, a declarat rectorul UMF Iaşi. La rândul său, prorectorul Adrian Covic a spus că dintre cele 20.000 de instituţii de învăţământ superior din lume, doar 1.000 de universităţi din 77 de ţări au fost incluse în acest clasament. „Au fost analizate aproape 62 milioane de citări din 12,4 milioane de lucrări ştiinţifice de cercetare, din ultimii cinci ani, şi răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanţi ai comunităţii academice internaţionale din 140 de ţări, cu privire la reputaţia academică a universităţilor. Clasificarea evaluează universităţile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare - 30%, activitatea de cercetare - 30%, impactul activităţilor de cercetare ca urmare a numărului de citări - 30%, activitatea internaţională - 7,5% şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-econo­mic - 2,5%. În cadrul acestora se regăsesc 13 indicatori de performanţă, cu valoarea atribuită în clasificarea generală”, a declarat prorectorul UMF Iaşi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!