Sănătate
Cinci vieți salvate de un donator copil

Cinci vieți salvate de un donator copil

Otilia Bălinișteanu, 20 Iulie 2018

Un băiat de 15 ani, suferind de insuficienţă cardiacă, a primit, în noaptea de marţi spre miercuri, un cord de la un alt copil, de 14 ani, din Bihor, victimă a unui accident rutier. Rinichii donatorului au ajuns la două fete care făceau dializă de peste un an. Ficatul copilului a salvat viața unei adolescente care avea insuficiență hepatică. Iar plămânii au fost trimiși la clinica AKH din Viena. Prof. dr. Horaţiu Suciu, care a realizat transplantul de cord, a ținut să își exprime aprecierea față de „gestul nobil al familiei aparţinătoare care a fost de acord să doneze şi astfel să salveze alţi trei, patru sau cinci copii”.

Adolescentul ale cărui organe au salvat viețile altor copii a suferit un accident în seara zilei de 12 iulie. El a fost lovit de un autoturism în timp ce se afla pe bicicletă, în localitatea bihoreană Curtuişeni.

Potrivit medicului primar anestezist Carmen Pantiş, coordonator de transplant la Spitalul Judeţean din Oradea, băiatul a ajuns la spital în stare foarte gravă şi a fost operat de urgenţă în secţia de neurochirurgie, fiindu-i evacuat un hematom mare la nivel cerebral. Postoperator, însă, evoluţia lui a fost nefavorabilă şi, în trei zile, s-a instalat moartea cerebrală.

„A fost foarte greu pentru că mama a refuzat să accepte că băiatul ei este mort. Mai are două fete, de 18 ani şi de 20 de ani, care au fost de acord cu donarea. Mama a semnat pentru donare, tatăl băiatului fiind decedat de un an. Intervenţiile chirurgicale au început marţi, la ora 14:00, fiind prelevate inima, care a fost dusă la Târgu Mureş, plămânii au fost duşi la Viena, ficatul la Bucureşti, rinichii la Cluj şi corneea la Bucureşti. Toate au fost transplantate unor copii în stare critică. Ficatul a ajuns la o fetiţă intoxicată cu ciuperci”, a declarat dr. Carmen Pantiş.

Transplantul de cord a avut loc la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, în noaptea de marţi spre miercuri. Operația, efectuată de către şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului, profesor doctor Horaţiu Suciu, a durat aproximativ nouă ore. Cel care a primit inima este un băiat de 15 ani din judeţul Caraş Severin cu insuficienţă cardiacă.

„Am reuşit să efectuăm un transplant cardiac la un copil de 15 ani din judeţul Caraş Severin, un copil care încă din copilăria mică a fost operat într-un alt centru cu probleme cardiovasculare şi care pe parcurs a dezvoltat insuficienţă cardiacă. De ceva mai mult de un an este pe lista noastră de transplant cu acest diagnostic de insuficienţă cardiacă în stadiu ireductibil şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să efectuăm această intervenţie. Din păcate, donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Aş vrea să subliniez gestul nobil al familiei aparţinătoare, care a fost de acord să doneze şi prin acest gest să salveze alţi trei, patru sau cinci copii”, a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu, potrivit Agerpres.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a precizat că transplantul de organe la copii este foarte rar, ultimul astfel de caz fiind în anul 2011.

„Este primul transplant la copii după o perioadă foarte lungă. În 2011, am făcut un transplant la o fetiţă de 3 ani, de atunci nu îmi aduc aminte să fi fost încă un copil donator”, a afirmat medicul.
Și Andreea a primit o nouă șansă la viață. Adolescenta a ajuns în spital cu insuficiență hepatică, după ce s-a intoxicat cu ciuperci. Era pe prima poziţie pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat. Operația prin care a primit ficatul băiatului din Bihor a durat 10 ore și a decurs bine.

Rinichii au ajuns la două adolescente de 14 şi 18 ani. Ele au fost operate la Cluj. Ambele făceau dializă de peste de un an.

Plămânii au fost trimişi la clinica AKH din Viena pentru că nici un bolnav de pe lista de aşteptare de la Spitalul Sfânta Maria nu era compatibil și au ajuns tot la un copil.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!