Cine nu poate dona sânge în România

17 August 2007

Persoanele homosexuale de gen masculin, cetăţenii africani din statele cu malarie, oamenii neşcolarizaţi, precum şi alte categorii de persoane nu pot dona sânge în România. Ordinul aparţine Ministerului Sănătăţii, se aplică din 8 august şi respectă o directivă a Consiliului Europei, devenită obligatorie în anul 2004. Noul ordin pentru donatorii de sânge nu exclude acordarea de tichete de masă pentru donatori, însă acest fapt nu este considerat o plată, ci doar o compensaţie postdonare.

Directorul Institutului Naţional de Hematologie, doctorul Florentina Vlădăreanu, spune că noul ordin al Ministerului Sănătăţii nu discriminează anumite categorii de persoane, ci are grijă atât de donator, cât şi de primitor. Potrivit ordinului ministrului sănătăţii nu au voie să fie donatori de sânge bărbaţii care au avut legături sexuale cu alţi bărbaţi. Directorul Institutului Naţional de Hematologie, Florentina Vlădăreanu, a explicat pentru BBC motivul pentru care persoanele homosexuale de gen masculin nu pot fi acceptate ca donatori.

Vlădăreanu spune că persoanele homosexuale fac parte din grupul celor considerate cu grad înalt de risc HIV/SIDA. Florentina Vlădăreanu a precizat că în aceeaşi categorie - a persoanelor cu grad înalt de risc - intră şi cetăţenii unor state africane precum Camerun, Nigeria, Gabon sau Congo. În cazul lor, temerile se referă la aşa-numitele boli tropicale, din care face parte şi malaria. Florentina Vlădăreanu spune că aceste boli nu pot fi depistate prin intermediul testelor efectuate înainte de donare. Directorul Institutului Naţional de Hematologie spune că întrebările chestionarului pe care toţi donatorii trebuie să-l completeze protejează în aceeaşi măsură donatorul şi primitorul de sânge. Tocmai pentru a proteja donatorul - spune doamna Vlădăreanu - există interdicţia temporară de a dona sânge pentru femeile gravide, pentru persoanele care au suferit o intervenţie stomatologică complexă sau pentru cei cu infecţii de piele. Persoanele neşcolarizate au interdicţie permanentă, însă, în cazul lor, doctorul Vlădăreanu are o explicaţie simplă: aceste persoane nu pot să-şi de acordul pentru că nu pot citi şi înţelege condiţiile chestionarului. Directorul Institutului Naţional de Hematologie spune că după ce completează chestionarul, donatorii sunt supuşi unui examen medical, iar dacă sunt găsiţi apţi, urmează controlul predonare, în care se verifică dacă sunt sau nu anemici. Totuşi Vlădăreanu spune că încă nu există destui donatori în România.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!