Theologica
Cinstitul cap al Botezătorului

Cinstitul cap al Botezătorului

Biserica noastră îl cinsteşte pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul de-a lungul anului bisericesc în zilele de 23 septembrie - „Zămis­lirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, 7 ianuarie - „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, 24 iunie - „Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” şi 29 august - „Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Este cunoscut în mod special pentru sfinţenia vieţii lui, pentru severitatea ascezei, râvna înflăcărată după dreptate şi după cele cereşti. A fost denumit de imnologii Bisericii „înger în trup” sau „înger omenesc”.

Astăzi cinstim sfârşitul jertfelnic al Înaintemergătorului Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul, pentru legea lui Dumnezeu. Apărând legea lui Dumnezeu, dată lui Moise pe Muntele Sinai, Sfântul Ioan a condamnat în predicile sale păcatul regelui Irod de a fi luat de soţie pe Irodiada, soţia fratelui său Filip. De aceea, a fost întemniţat în fortăreaţa Maherus. La o petrecere de ziua lui Irod, la îndemnul Irodiadei, fiica acesteia, Salomeea, a cerut capul Sfântului Ioan. Tradiţia spune că soldaţii au tăiat capul Botezătorului pe când acesta se ruga. Multă vreme Cinstitul cap al Sfântului Ioan a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns, în castelul din Maherus, unde se săvârşise uciderea. Ştia de aceasta şi Ioana, femeia dregătorului lui Irod Antipa, care era ucenică în ascuns a Domnului Hristos.

După tradiţie, Sfânta Miro­nosiță Ioana a luat de acolo capul Sfântului Ioan şi l-a îngropat la Ierusalim, în Muntele Eleonului (Măslinilor), într-un vas de lut. Acest fapt a rămas cunoscut între creştini, iar aceasta e socotită prima aflare a sfântului cap. A stat acolo până în vremea binecredincioşilor Împăraţi Constantin şi Elena, când Cinstitul cap a ajuns la Emesa, la un olar, purtat de doi călugări. O vreme, Cinstitul capul a fost păstrat de credincioșii de acolo până în anul 453, când Episcopul Uranie al Emesei l-a aşezat în biserica cetăţii, unde a dat tămăduire multor bolnavi. Aceasta este socotită a doua aflare. După mulţi ani, Cinstitul cap al Înaintemergătorului a fost dus în locul numit Evdomon, în Constantinopol, iar în vremea luptei împotriva sfintelor icoane a fost dus la Comane, la hotarul Imperiului Bizantin cu Armenia, şi îngropat acolo. A fost adus din nou în Constantinopol, în 860, în vremea împăratului Mihail al III-lea, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Constantinopolului. Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a Cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!