Oltenia
Clopot nou pentru credincioşii mehedinţeni din Sângăceaua

Clopot nou pentru credincioşii mehedinţeni din Sângăceaua

Pr. ­Marian Alin Gigină, 07 Decembrie 2018

Comunitatea credincioșilor din Satu Mare, Parohia Stângăceaua, județul Mehedinți, a primit la începutul acestei săptămâni vizita Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Preasfinția Sa a săvârșit slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, urmat de slujba de sfințire a clopotului acestei biserici.
Clopotul a fost achiziționat în cursul anului 2018 de către enoriașii satului, cu sprijinul primăriei, sub coordonarea pr. paroh Ionuț Marinescu de la Fabrica de clopote Turbonef din Râmnicu Vâlcea. Clopotul are o greutate de 82 kg și este fabricat dintr-un aliaj de cupru, fiind acordat pe nota LA”.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei de sfințire, PS Părinte Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre greutățile întâmpinate în timpul Primului Război Mondial de către preoții și enoriașii parohiilor din toate provinciile românești și mai ales din Ardeal. „Clopotele au fost luate de către nemți și duse pentru a fi topite și a se face din ele tunuri. Iată că după 100 de ani de la răpirea clopotelor bisericilor de către nemți sfințim acest clopot pe care scrie 2018, acum în acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918. Clopotul este glasul lui Dumnezeu Care ne cheamă la rugăciune”, a spus Episcopul mehedinţenilor.

La rândul său, pr. Ionuț Marinescu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru sprijinul pe care l-au acordat la achiziționarea clopotului. „Mai sunt multe lucrări de săvârșit la reparația acestei biserici, lucrări pe care sperăm să le realizăm cu ajutorul dumneavoastră, al enoria­șilor acestei parohii, cu sprijinul autorităților locale, pentru a reuși să redăm   bisericii strălucirea de odinioară”, a menţionat părintele paroh.

Denumirea de Satu Mare este o denumire recentă, atribuită satului Socolești. În prezent, autoritățile locale fac demersuri pentru a restabili numele acestui sat la denumirea pe care a avut-o odinioară - Socolești.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!