Actualitate socială
Şcoală de ştiinţă şi tehnologie la Măgurele

Şcoală de ştiinţă şi tehnologie la Măgurele

Silviu Dascălu, 28 August 2018

Universitatea din Bucureşti organizează în perioada 27 august – 3 septembrie la Platforma de la Măgurele prima ediţie a Şcolii de vară de Ştiinţă şi Tehnologie. Întâlnirea este organizată în parteneriat cu Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) şi cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), sub egida Comunităţii Educaţie pentru Ştiinţe.

Cursurile sunt destinate atât elevilor de liceu, cât şi cadrelor didactice care predau discipline STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) în învăţământul secundar gimnazial şi liceal şi sunt organizate în două secţiuni, potrivit unui comunicat al Universităţii Bucureşti (UB).

Elevii de liceu au ocazia să realizeze diferite exerciţii de laborator şi de a se familiariza cu metodele ştiinţifice şi cu tehnicile de cercetare folosite în laboratoarele de la Măgurele. La rândul lor, cadrele didactice care predau discipline STEM în învăţământul secundar gimnazial şi liceal vor învăţa diverse alternative de predare şi vor avea oportunitatea de a descoperi resurse pe care le vor putea utiliza în cadrul procesului didactic.

Şcoala de vară de la Măgurele îşi propune să familiarizeze elevii cu instrumentele ştiinţifice şi cu gândirea critică şi să le ofere acestora oportunitatea de a iniţia proiecte de cercetare alături de oamenii de ştiinţă de la Măgurele.

„Nu în ultimul rând, este o ocazie pentru cadrele didactice de a se forma în spiritul metodelor pedagogice inovatoare şi de a se pune la curent cu ultimele noutăţi în ceea ce priveşte educaţia STEM”, menţionează UB.

Tematicile de cercetare propuse elevilor şi profesorilor cuprind domeniile: fizică şi inginerie, automatizări şi aplicaţii, ştiinţele vieţii şi ale mediului şi tehnologii digitale în cercetare.

„Dintre subiectele destinate elevilor pentru experimente şi proiecte de cercetare amintim: dezvoltarea de ansamble cu interfaţă Internet of Things (IoT) pentru facilităţi experimentale; observaţii ale efectelor medicamentelor asupra celulelor tumorale expuse la radiaţii ionizante; analize privind comunicarea în lumea animalelor; aplicaţii ale inteligenţei artificiale în analiza datelor ştiinţifice; prepararea şi caracterizarea structurilor nanometrice cu aplicabilitate în electronică şi optoelectronică; astrofizică - galaxii şi găuri negre; comportamentul sistemului teren-structură în timpul cutremurelor; sisteme de procesare cu plasmă pentru modificarea suprafeţelor etc.”, precizează UB.

„Proiectele de cercetare-dezvoltare în echipe de 2-3 elevi reprezintă inima și sufletul școlii. Acestea sunt selectate de elevi în funcție de oferta existentă și în relație cu propriile lor interese.

Fiecare proiect are un mentor dedicat, un expert în domeniu, sub îndrumarea căruia vor învăța metodologia relevantă și abilită­țile practice necesare pentru cercetarea științifică. Participând la activitățile școlii - prelegeri, vizite în laboratoare, lucrul alături de mentori, elevii vor învăța cum să efectueze experimente, să proceseze datele, să își prezinte rezultatele și abilitățile.

La finalul școlii de vară va fi organizată o sesiune de comunicări științifice în cadrul căreia veți avea prilejul să vă prezentați proiectul de cercetare, veți primi feedback și veți putea împărtăși idei alături de întreaga comunitate a Școlii de vară”, se arată pe pagina de internet a întâl­nirii.

Partenerii evenimentului sunt: Infrastructura de cercetare Extreme Light - Nuclear Physics (ELI-NP), Institutul Naţional de Fizică a Materialelor, Insti­tutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi a Radiaţiilor, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Fondului Ştiinţescu Bucureşti, gestionat de Fundaţia Comunitară Bucureşti.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!