Combaterea singurătăţii în cotidian

Andreea Vieru, 25 Mai 2009

Organizaţia franceză Sant-Vincent-de-Paul a lansat anul acesta o nouă campanie ce vine în ajutorul mamelor singure şi a studenţilor cu probleme financiare, pentru a-i face să depăşească starea lor de izolare. Reportajul lui Denis Peiron din acelaşi cotidian francez, „La Croix“, din data de 27 aprilie 2009, familiarizează publicul cititor cu activităţile asociaţiei.

„Cuvântul «singurătate» ar trebui să aibă doar formă de plural. Acest fenomen al societăţii, această formă alternativă de sărăcie are un număr infinit de feţe“, menţionează Bruno Dardelet, preşedintele Societăţii Sant-Vincent-de-Paul, care a lansat a cincea campanie anuală pe această temă.

Cei 15.000 de binefăcători ai organizaţiei fondate în 1833, aşa cum descriu diverse clipuri de pe internet, ajută foarte mult persoanele fără domiciliu fix sau mamele care îşi cresc singure copiii. O dată pe lună, Damien Thiriet participă la primirea celor fără adăpost, organizată în fiecare zi la Biserica Madeleine din Paris. Orice atitudine sordidă este interzisă. «Nu-i compătimim mai mult decât se compătimesc ei înşişi. Unii ne povestesc despre viaţa şi poveştile lor de dragoste. Dintr-o conversaţie într-alta, se creează o relaţie între noi», povesteşte Damian Thiriet, care priveşte implicarea lui în organizaţie ca pe un act de credinţă. Cei vizaţi de astfel de campanii sunt, de cele mai multe ori, pensionari «uitaţi» de familiile lor în aziluri de bătrâni sau copii care se întorc de la şcoală cu o cheie în jurul gâtului în apartamente goale, din cauza părinţilor care lucrează până târziu. Bruno Darledet comentează: «Singurătatea a existat mereu. Dar, mai ales în mediul rural, aceasta se compensa printr-o anumită solidaritate, care era naturală. Astăzi e mai puţin cazul să vorbim despre aşa ceva, într-o lume devenită anonimă, unde noţiunea de vecinătate nu mai are nici un sens.»


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!