Banat
Comemorarea personalităților Unirii din Comloș

Comemorarea personalităților Unirii din Comloș

Pr. Marius Mircia, 23 August 2018

Cu prilejul Zilelor Comloșului Mare, în Sala Casei Naționale „Iulian Grozescu” din această localitate timișeană s-a desfășurat, zilele acestea, ediția a IX-a a Simpozionului „Personalități Bănățene”. Scopul manifestării spiritual-culturale a fost de a evidenția contribuția personalităților comloșene pentru menținerea credinței strămoșești, a conștiinței naționale, a limbii române și a datinilor tradiționale, pentru înfăptuirea visului ancestral de unitate al națiunii române de pe cuprinsul întregii vetre strămoșești românești.

După cuvântul de deschidere au urmat comunicările în plen, unde conferențiarii au susținut referate privind perso­nalitățile comloșene făuritoare ale Marii Uniri. Simpozionul a fost moderat de prof. Gavril Balog, redactor-șef adjunct al revistei „Suflet Nou”, revista satului bănă­țean.

Din partea Arhiepiscopiei Ti­mi­șoarei a fost prezent la întâlnire pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, care a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt­preasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Au mai participat pr. Marius Podereu, protopop de Sânnicolau Mare, pr. Călin Cojocaru, parohul bisericii din Comloșul Mare, clerici din parohiile bănățene, oameni de cultură, istorici, jurnaliști, cadre universitare și invitați din Banatul Sârbesc.

După secțiunea de referate a urmat programul artistic, susți­nut de corurile bisericilor din localitate, care au interpretat un repertoriu bogat de pricesne și cântece patriotice. În cadrul întâlnirii a fost prezentat și volumul „Centenarul Unirii. Contri­buția comloșenilor la unitatea națională”, a ec. Ioan Olărescu, redactor-șef al revistei sătești „Suflet Nou”. Această lucrare, alături de ultimele două numere ale revistei „Suflet Nou” au fost oferite în dar tuturor par­tici­panților la simpozion. De asemenea, au fost prezentate o scenetă despre plecarea delegației comloșene la Alba-Iulia, Sorocul comloșean - dans popular și o adaptare a Horei Unirii.

La final toți cei prezenți la simpozion au ieșit la Crucea Albă din localitate, unde sunt pomeniți participanții la Marea Unire de la Alba-Iulia din 1918. Aici, un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire pentru eroii comunității. Totodată, a fost depusă și o coroană de flori în amintirea dele­gației comloșene, iar pr. Zaharia Pereș a transmis mesajul Părintelui Mitropolit Ioan, că acești eroi „nu vor fi uitați niciodată și vor fi pomeniți pe mai departe la altarele bisericilor bănățene”. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei comunei Comloșul Mare și al Asociației culturale „Suflet Nou” din localitate.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!