Comunicat de presă: Poziţia Bisericii Ortodoxe Române coincide cu cea a tuturor Bisericilor creştine

15 Iunie 2007

▲ Precizările Patriarhiei Române cu privire la articolul: „Conservatrice et influente, l’Eglise roumaine entretient un climat favorable aux populistes“, publicat în cotidianul „Le Monde“, în data de 12 iunie 2007 ▲

În ediţia sa din 12 iunie 2007, cotidianul parisian „Le monde“ a publicat articolul cu titlul „Conservatrice et influente, lâEglise roumaine entretient un climat favorable aux populistes“ („Conservatoare şi influentă, Biserica română întreţine un climat favorabil populiştilor“), semnat de jurnalistul de origine română, Mirel Bran.

Respectând dreptul la libera expresie, care este un drept suveran al fiecăruia dintre noi, constatăm, însă, că, în goana după senzaţionalul ieftin, dl. Mirel Bran manifestă tendinţa de distorsionare a poziţiei Bisericii Ortodoxe Române atât faţă de manifestarea publică a minorităţilor sexuale de sâmbătă, 9 iunie 2007, cât şi faţă de dezbaterea din societatea românească din primăvara acestui an, cu privire la prezenţa simbolurilor religioase în spaţiul public.

În legătură cu opiniile exprimate de corespondentul „Le Monde“ la Bucureşti, precizăm următoarele:

- Fiind vorba de o manifestare în spaţiul public a minorităţilor sexuale, Biserica şi-a reafirmat punctul de vedere, care coincide cu cel al tuturor Bisericilor creştine. În acelaşi timp, în comunicatul dat publicităţii, Patriarhia Română a îndemnat la înţelegere şi toleranţă faţă de participanţii la manifestarea minorităţilor sexuale. Mai mult, a recomandat credincioşilor să evite prezenţa pe parcursul marşului pentru evitarea actelor de violenţă. Totodată, Biserica a adresat îndemnul de participare la rugăciuni pentru apărarea demnităţii persoanei umane şi a instituţiei familiei, oficiate în cadrul slujbei de seară în toate bisericile bucureştene. Poziţia Bisericii Ortodoxe Române a fost reflectată corect atât de media românească, cât şi de importante agenţii de presă, posturi de televiziune şi publicaţii internaţionale.

- În mod nefericit, dl. Mirel Bran face afirmaţii nefondate şi confuze, atribuind Bisericii aprecierea că homosexualitatea ar fi considerat un păcat „mortal“ („péché mortel“).

- Referitor la dezbaterea din societatea românească din primăvara acestui an, în legătură cu prezenţa simbolurilor religioase în spaţiul public, îi reamintim corespondentului „Le Monde“ la Bucureşti faptul că poziţia Bisericii Ortodoxe Române a fost în concordanţă cu reglementările europene în domeniu, inclusiv cu declaraţia Universală a Drepturilor Omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite, conform cărora comunitatea este singura care poate decide în această chestiune. De altfel, Uniunea Europeană respectă identitatea culturală şi spirituală a fiecărei ţări membre. În dezbaterea respectivă, majoritatea societăţii româneşti, inclusiv intelectuali de marcă şi lideri de opinie, a considerat demersul profesorului buzoian Emil Moise drept inoportun. Afirmaţile domniei sale, potrivit cărora Biserica Ortodoxă ar fi blocat decizia Consiului Naţional de Combatere a Discriminării sunt simple fabulaţii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!