Banat
Comuniune euharistică în Protopopiatul Caransebeș

Comuniune euharistică în Protopopiatul Caransebeș

În acest an, în Episcopia Caransebeșului, conferințele preoțești de toamnă au fost organizate în două părți. Toți clericii din cele patru proto­popiate ale eparhiei au parti­cipat la întâlnirea cu părintele Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, pentru a dezbate teme de actualitate privind pastorația preotului și pregătirea lui continuă în misiunea sa.

Pentru a fi și în comuniune euharistică unii cu alții, dar și împreună cu chiriarhul lor, vineri, 16 noiembrie, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caran­sebeș s-au întâlnit preoții din Protopopiatul Caransebeș, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de către Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pentru comuniunea euharistică s-a ales perioada Postului Naș­terii Domnului nostru Iisus Hristos spre a se împărtăși cu toții din Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, clericii aparți­nători Protopopiatului Caranse­beșului s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

„Am socotit de bine să citim rugăciunea de binecuvântare și de început bun pentru a intra în Postul cel de 40 de zile al Crăciunului și totodată am citit și rugăciunea cea mare de dezlegare pentru că fiecare, episcopi, preoți, diaconi, noi, cei care slujim la Altar, avem nevoie de dezlegare, iertare și binecuvântare. Mai ales în posturi se cuvine ca și noi să ne mărturisim păcatele și să ne pocăim pentru tot ceea ce săvâr­șim rău cu voie sau fără voie, pentru ca să putem fi sau deveni luminători în parohiile, mănăstirile sau eparhia încredințată. Nu putem fi noi lumină dacă nu suntem curați, nu ne pocăim și nu punem început bun vieții noastre în fiecare zi. Trebuie să-L rugăm pe Domnul să ne ajute să urcăm cu bine această scară duhovnicească și să înmulțim faptele cele bune, ostenelile și nevoințele duhovni­cești și să încercăm să postim nu numai de la mâncare și băutură, ci mai ales să ne înfrânăm cu toții de la păcate, de la fapte rele și de la tot ceea ce înseamnă răutate și fărădelege”, a subliniat Părintele Episcop Lucian la sfârșitul sfintei slujbe.

După Sfânta Liturghie au avut loc comunicări administrative pentru buna desfășurare a tuturor activităților pastoral-misionare din parohii. De asemenea, s-a comunicat colecta ce se desfășoară în Protopopiatul Caransebeș pentru Secția de Cardiologie a Spitalului Municipal de Urgență Caran­sebeș. În perioada care urmează, și în celelalte trei protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan, Prea­sfințitul Părinte Lucian va oficia Sfânta Liturghie și toți preoții se vor împărtăși cu Sfintele Taine.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!