Banat
Concert de colinde la Arad

Concert de colinde la Arad

Protos. Iustin Popovici, 14 Decembrie 2018

În sala de concerte a Filarmonicii de Stat din Arad a avut loc miercuri, 12 decembrie, tradiţionalul concert de colinde susţinut de cele două coruri ale Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad: Corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, instruit și condus de arhid. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean, şi corul mixt, instruit şi dirijat de conf. univ. dr. Mircea Remus Buta.
Ediţia din anul acesta, cu numărul XXVIII, s-a desfăşurat sub genericul Centenarului Marii Uniri, fiind prezentată de protos. lect. univ. dr. Nicolae M. Tang, cadru didactic al Facultății de Teologie din Arad.

La manifestare au participat Înaltpreasfinţia Sa Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinția Sa Dr. Emilian Cri­șanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ostenitorii Centrului eparhial, conducerea Universităţii „Aurel Vlaicu”, în frunte cu doamna rector prof. univ. dr. Ramona Lile, reprezentanți ai Universității „Vasile Goldiș”, reprezentanți ai autorităților locale, conducerea Facultăţii de Teologie, cadre universitare, studenţi şi un numeros public.

Repertoriul concertului a cuprins colinde tradiţionale, colinde de factură folclorică și colinde prelucrate de conf. dr. Mircea-Remus Buta. Li se adaugă și numele câtorva compozitori consacraţi: Filaret Barbu, Gheorghe Danga, Dumitru Georgescu-Kiriac, Maxim Vasiliu, Ciprian Cucu, pr. Iulian Cârstoiu, dar şi compozitori locali, cum ar fi Trifon Lugojan.

Corul bărbătesc a avut ca soliști pe prof. Marius Lăscoiu-Martin și pe studentul Ștefan Muț, anul IV, iar una dintre colindele interpretate a fost dirijată de studentul Denis Rus, anul III. Cei trei protagoniști sunt și studenți la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

În cadrul prezentării concertului, părintele prezentator a adus în atenția publicului atmosfera și simțămintele românilor de la Crăciunul anului 1918, desprinse din scrisoarea pastorală, adresată fiilor eparhiei de către Episcopul Ioan Ignatie Papp, dar și con­tribuțiile studenților teologi arădeni la istoria și devenirea Facultății de Teologie din Arad, de la momentul înființării acesteia și până în prezent.

În încheierea concertului, cele două coruri reunite sub bagheta părintelui arhid. lect. dr. Tiberiu Ardelean au interpretat bine-cunoscutele colinde: O, ce veste minunată!, Moș Crăciun și Sus boieri nu mai dormiți, în prelucrarea pentru cele două coruri a prof. Mircea Buta, acompaniate de cvartetul de coarde condus de prof. Georgiana Maria.

Atmosfera a fost cu totul deosebită, menită să pregătească sufletele celor care au participat pentru marele praznic al Naşterii Domnului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!