Actualitate religioasă
Concert de colinde la Filarmonica „Banatul“

Concert de colinde la Filarmonica „Banatul“

George Giurgiu, 27 Noiembrie 2014

Filarmonica „Banatul“ din Timişoara a găzduit miercuri seara un spectacol muzical susţinut de corul copiilor de la Şcoala „Sfântul Antim Ivireanul“ şi Grădiniţa „Troiţa“, prilejuit de lansarea albumului de colinde intitulat „Ce soare răsare!“. În mijlocul celor mici a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Spectacolul s-a bucurat de un public numeros, alături de părinţii copiilor fiind prezenţi foarte mulţi timişoreni, preoţi şi profesori de la parohiile şi şcolile din oraş, dar şi sponsori ai celor două instituţii de învăţământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei şi al Asociaţiei Prologos: Şcoala „Sfântul Antim Ivireanul“ şi Grădiniţa „Troiţa“. Totodată, la eveniment a fost de faţă şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, însoţit de consilieri de la Centrul eparhial. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, programul de activităţi al Şcolii «Sfântul Antim Ivireanul» continuă în această perioadă cu acest deosebit concert de colinde de la Sala «Capitol» a Filarmonicii «Banatul». În zilele următoare, cei mici vor susţine mai multe concerte în parohiile din Timişoara, în semn de mulţumire pentru sprijinul pe care credincioşii parohiilor ortodoxe din oraş l-au acordat pentru reabilitarea spaţiului unde copiii îşi desfăşoară orele de curs. Prin aceste activităţi încercăm să facem cunoscută şcoala tuturor părinţilor care doresc o educaţie sănătoasă pentru copiii lor, întemeiată pe respectarea principiilor Sfintei Scripturi, ale valorilor creştine şi ale tradiţiilor noastre româneşti“, a precizat Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul.

„Un proiect îndrăzneţ“

Îmbrăcaţi în straie populare şi cu o coregrafie bine pregătită, micii artişti au susţinut în faţa auditoriului un repertoriu complex alcătuit din colinde de pe albumul nou lansat, sub atenta îndrumare a profesoarei Adina Botezatu, cea care a cules cele 14 colinde cu mare atenţie din bogata şi valoroasa moştenire a neamului nostru. Sonorizarea şi înregistrările albumului au fost asigurate de Iosif Todea, dirijorul Corului Filarmonicii Banatul din Timişoara, iar orchestraţia de Daniel Simion.

„«Ce soare răsare!» este un album de colinde autentice româneşti şi reprezintă darul de bucurie pe care copiii, părinţii şi cadrele didactice de la Şcoala «Sfântul Antim Ivireanul» şi Grădiniţa «Troiţa» îl fac tuturor celor care în sufletul lor şi în viaţa de zi cu zi caută să păstreze legătura cu ceea ce ne-au lăsat strămoşii noştri: credinţa şi tradiţia. Început ca un proiect îndrăzneţ şi încrezător în puterea dăruirii, albumul de colinde a angrenat peste 28 de copii între 4 şi 10 ani, părinţi, cadre didactice, specialişti şi susţinători, o adevărată familie lărgită, a cărei forţă a constat în dedicare, perseverenţă, respect şi comuniune. Preşcolarii şi şcolarii acestui cor au avut ocazia ca, la vârsta la care joaca este munca lor, ei să muncească cu adevărat, precum adulţii profesionişti. Bucuria este că această muncă nu i-a transformat în oameni mari, ci doar i-a îmbogăţit cu o experienţă inedită de învăţare şi de creştere interioară. Adina Botezatu, profesoara de muzică, este cea care a sădit în aceşti copii iubirea pentru muzică şi, totodată, cea care a făcut selecţia acestor minunate colinde rar interpretate în zilele noastre, a condus acest cor de copii atât ca dirijor, cât şi ca pedagog“, a menţionat Ioana Popescu, director de promovare din partea Asociaţiei Prologos.

Dar din partea celor mici

La cererea profesorilor şi educatorilor de la mai multe şcoli şi grădiniţe din oraş, spectacolul, organizat de Şcoala „Sfântul Antim Ivireanul“ prin Arhiepiscopia Timişoarei şi Asociaţia Prologos, va fi reluat în data de 15 decembrie, de la ora 9:00, la Sala „Capitol“ a Filarmonicii „Banatul“. Albumul de colinde „Ce soare răsare!“ poate fi achiziţionat de la Catedrala Mitropolitană şi de la pangarele bisericilor din Timişoara.

„O mare bucurie, o mare realizare a copiilor noştri care s-au străduit mai bine de nouă luni să înregistreze un album muzical care să fie gata în pragul marii sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Prin aceste colinde ei duc mai departe mesajul venirii în lume a Mântuitorului, iar bucuria lor sinceră doresc să o transmită tuturor. Aceşti copii au deosebita plăcere de a-şi încânta părinţii, educatorii, profesorii şi pe toţi cei care i-au sprijinit să aibă şansa să înveţe la această instituţie care se deosebeşte de celelalte prin atenţia pe care o acordă valorilor spirituale ortodoxe“, a declarat Claudia Albulescu, membru al Asociaţiei Prologos.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!