Oltenia
Concert omagial „in memoriam arhid. Alexandru Racu”

Concert omagial „in memoriam arhid. Alexandru Racu”

Filarmonica „Oltenia” din Craiova pregăteşte pentru data de 27 iunie un concert aniversar dedicat părintelui arhidiacon Alexandru Racu. Concertul va fi susţinut de Corala Academică a instituţiei, sub bagheta dirijorului Florian-George Zamfir, în sala mare, de la ora 19:00. Din program vor face parte piese compuse de maestrul Alexandru Racu, precum: Cântec de jale, Iubita mea, De ce nu-mi vii?, Doamne, strigat-am!, Toată suflarea, Mărioară de la Jii, dar şi compoziţii din repertoriul clasic internaţional: Giuseppe Verdi: „Gli aredi festivi” din opera „Nabucco”, Constantin Baciu: Aoleo, frate peline!, Tiberiu Olah: Strigătură, Alexandru Paşcanu: Noaptea de mai, Wolfgang Amadeus Mozart: Lacrimosa din „Requiem”, Jacques Arcadelt: Il bianco cigno.

Părintele Alexandru Racu s-a născut în Republica Moldova, la Chișinău. A fost nevoit să părăsească meleagurile natale în timpul Primului Război Mondial, ajungând astfel împreună cu întreaga familie la Craiova. A absolvit cursurile Școlii Populare de Artă, în paralel cu cele ale Liceului „Frații Buzești” din cetatea Băniei. Pasiunea pentru muzică l-a determinat să se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Capitală, pe care l-a absolvit în perioada 1959-1960, prin susținerea a două examene de stat: primul la secțiunea de pedagogie muzicală și cel de-al doilea la secțiunea de dirijat cor. A pus bazele Corului Filarmonicii din Craiova și, după o muncă laborioasă de opt ani, a reușit să susțină, în 1962, primul concert a capella și primul oratoriu integral din capitala Olteniei. Are la activ peste 350 de prime audiții absolute și peste 1.000 de concerte dirijate.

În anul 1962 a fost profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova la secțiile de pian, muzică de cameră și acompania­ment. În 1992 a pus bazele clasei de canto-clasic din cadrul Școlii Populare de Artă, iar din anul 2000 a reînființat cursul de teorie și solfegii de la aceeași școală. În perioada 1992-1994 a funcționat ca lector la Universitatea „Mihai Viteazul”.

A predat de asemenea cursuri de dirijat coral pentru studenții Secției de Muzică din cadrul Facultății de Litere din Craiova. Sub bagheta sa au funcționat zeci de ani corurile Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru” și Bisericii „Madona Dudu” din Craiova. În anul 2007, maestrul Alexandru Racu a primit Taina diaconiei. A trecut la cele veşnice în ziua de 26 aprilie 2017.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!