Transilvania
Concerte la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Concerte la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Ştefan Mărculeţ, 07 Decembrie 2017

În cadrul Zilelor Șaguniene 2017, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu au avut loc mai multe manifestări, printre care şi concertele de colinde interpretate de Grupul de colindători al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Baia Mare şi al Coralei „Armonia” din Constanța.

Grupul de colindători al Asociației Stu­den­ților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Baia Mare, a susținut sâmbătă, 2 decembrie, un concert în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Mulți cre­dincioși din Sibiu și mulți turiști veniți în aceste zile în cetatea transilvăneană s-au bucurat de colindul tinerilor maramureșeni care au adus cu ei atmosfera unică din Ma­ramureș, prin colindele specifice acestei părți de nord a țării și prin straiele lor populare. La concert au fost prezenți decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, slujitori ai Catedralei mitropolitane și mai mulți membri ASCOR Sibiu.

La finalul concertului, preotul Vasile Botiș din Baia Mare, care i-a însoțit pe tineri, a mulțumit gazdelor pentru primirea călduroasă: „Având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, tinerii de la ASCOR Baia Mare au pornit în pelerinaj prin țară, în preajma zilei de 1 decembrie. Au poposit în preajma peșterii Sfântului Andrei, apoi pe Colina Bucuriei și iată, în seara aceasta, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde tinerii au adus vestea cea bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos”.

Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a fost transmis de pr. Emanuel Tăvală: „Zilele șaguniene 2017 se apropie de final și, așa cum i-am obișnuit pe credincioșii noștri, în a doua parte a manifestărilor îi introducem deja în atmosfera Nașterii Domnului. Primii colindători din acest an de la Catedrala mitropolitană ne-au încântat inimile și sufletele cu colinde tra­diționale, dar și cu colinde pe care le-au interpretat împreună cu credincioșii din Catedrală, într-o atmosferă deosebită”. Colindătorii au primit din partea gazdelor câte un acatist al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și un calendar.

Concertul coralei „Armonia” din Constanţa

Zilele Șaguniene 2017 s-au încheiat cu un concert al Coralei „Armonia” din Constanța. Concertul de colinde a avut loc marți, 5 decembrie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde sute de oameni au venit să asculte cea mai apreciată corală bărbătească din România. La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Lau­rențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a binecuvântat pe coriști și le-a oferit oaspeților, la final, un act de cinstire pentru concertul oferit sibienilor, precum şi calendare și acatiste ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Alături de ierarh au fost prezenți decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul ins­tituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel, consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală și slujitori ai Catedralei mitropolitane.

„A fost un regal, o prezentare extraordinară care ne-a îmbo­gățit sufletul și ne-a pregătit pentru praznicul Sfântului Ierarh Nicolae mai mult ca oricând. Oricât am fi citit, oricât am fi meditat, oricât ne-am fi inspirat, melodiile atât de armonios interpretate ne-au răpit de aici de pe pământ. Nu știm ce elogii să aducem, dar aducem prețuirea noastră și dragostea credin­cioșilor noștri”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Repertoriul coralei din Cons­tanța a fost unul vast, cuprinzând colinde tradiționale, cunoscute publicului larg, creații mai puțin cunoscut din repertoriul inter­național, precum și momente instrumental-vocale oferite de mai mulți soliști ai coralei. Par­ticipanții au avut posibilitatea la final să achiziționeze albume audio ale coralei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!