Conectarea la mediul internaţional, vitală pentru universităţile româneşti

Cristina Zamfirescu, 25 Iulie 2018

Învăţământul superior românesc nu are şanse de reuşită fără conectarea la tendinţele internaţionale, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, în discursul de acceptare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

„Există acele studii care spun că, în 2030, 85% din meseriile actuale nu vor mai exista sau nu vor mai exista în această formă. Sigur că în 2030 vom avea nevoie de medici, dar ceea ce va sta în spatele tipului de medic s-ar putea să difere de ceea ce stă acum. (...) Am auzit o comparaţie care mi-a plăcut. Smartphone-urile au apărut în anul 2006. Ni se pare că trăim cu ele de când lumea. Au trecut 12 ani. Din 2018 până în 2030 mai sunt încă 12 ani. S-ar putea ca viteza schimbărilor să fie de patru-cinci ori mai mare în următorii 12 ani, în raport cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani. Important e ca noi, cei din universităţi, să înţelegem aceste lucruri şi să fim pregătiţi. Mi se pare că nu facem chiar atât de mult ca să fim pregătiţi pentru aceste schimbări ce vor veni”, a spus preşedintele CNR.

El a amintit şi de factorul demografic, care afectează atât mediul universitar din România, cât şi pe cel economic.

„În România avem o serie de lucruri pe care le cunoaştem cu toţii, începând cu trendul demografic, un lucru ce afectează mai mult decât ne imaginăm. Cei de la Renault spuneau că ar fi vrut să îşi deschidă un centru digital în România, însă principalul lucru care i-a oprit să investească a fost nu atât criza de forţă de muncă înalt calificată şi mediu calificată, e un element important, nu atât costul forţei de muncă, cât tendinţele demografice”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În aceste condiţii, consideră preşedintele CNR, rectorii şi cei care se ocupă de managementul universităţilor din România nu trebuie să uite de importanţa conectării la mediul internaţional.
„Nu trebuie în universităţi să scăpăm din vedere importanţa conectării la mediul internaţional. (...) Trebuie să ne concentrăm şi pe o vedere de ansamblu, pe nişte strategii care să denote viziune şi care să ne permită dezvoltarea”, a mai spus Cîmpeanu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!