Moldova
Conferinţă ASCOR Iaşi susţinută de PS Episcop Macarie

Conferinţă ASCOR Iaşi susţinută de PS Episcop Macarie

Flavius Popa, 22 Martie 2018

Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a fost invitatul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi şi al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) - filiala Iaşi, pentru a susţine conferinţa cu titlul „Bunătatea - virtutea uitată a creştinilor". Evenimentul a avut loc în prezenţa a sute de persoane în Aula Magna „Mihai Eminescu" a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Preasfinţia Sa a reliefat în prelegere câteva aspecte cu privire la bunătate: „Ne punem întrebarea: Dacă răceşte iubirea, dispare şi bunătatea? Răspunsul ni-l dă Sfântul Apostol Pavel: «Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare». Dacă nu este plină de bunătate, nu este dragoste, iar îndelungă-răbdarea se alătură întotdeauna bunătăţii, după cum vedem într-o altă epistolă a Sfântului Apostol: «Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea». Poate vă întrebaţi «ce înseamnă să fii bun?». Răspunsul îl găsim în câteva expresii foarte frumoase şi adânci pe care le-am primit de la înaintaşii noştri despre această virtute a bunătăţii. În popor se spune: «Acest om este bun ca pâinea caldă». Această trimitere are şi conotaţii euharistice. Dacă eşti bun, eşti bun în Dumnezeu, iar dacă eşti ca pâinea caldă, aceasta este cea pe care o primeşti în Sfânta Liturghie, Pâinea Vieţii, Trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Poporul îl mai numea «om de inimă» sau «omul lui Dumnezeu», fiindcă cine este bun este asemenea lui Dumnezeu. Tot din popor avem expresia cea mai caldă cu care noi ne numim strămoşii: «bunel» sau «bunici». În alte limbi nu există această nuanţă, această rădăcină a cuvântului «bun». De ce oare? Pentru că strămoşii nu pot fii decât buni! Cei care sunt răi nu pot lăsa urme, nu pot lăsa o moştenire, pe când strămoşii ne transmit întotdeauna o moştenire binecuvântată".

De asemenea, ierarhul a vorbit tinerilor despre milostenie şi despre modul în care noi trebuie să o facem: „Milostenia trebuie să o împletim cu rugăciunea, mai ales în această perioadă a postului. Sfinţii Părinţi ne spun că rugăciunea ne duce până la poarta Raiului, însă milostenia ne trece dincolo de poarta raiului. Trebuie să avem o inimă bună. Ca să fim mai buni nu trebuie decât să fim aşa cum ne spune Cuviosul Isidor, să fim în «simplitatea cea cu pricepere». În acest veac trufaş ne lipseşte această «simplitate cu pricepere» de a face bunătate, de a da celui ce nu are ceea ce nouă ne prisoseşte, de a nu trece cu vederea atunci când suntem puternici, de a spune un cuvânt bun sau de a asculta pe aproapele nostru când are o părere sau un necaz şi caută un umăr odihnitor".

După prelegerea sa, Preasfinţitul Părinte Macarie a răspuns întrebărilor venite din partea publicului. Evenimentul s-a înscris în seria conferinţelor dedicate Postului Mare organizate de ASCOR şi ATOR Iaşi. Următoarea activitate va avea loc astăzi, 22 martie, la ora 18:30 în Sala „Iustin Moisescu" din cadrul Ansamblului Mitropolitan, unde părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană va vorbi celor prezenţi despre „Procesul lui Iisus - radiografia mântuirii noastre", intrarea fiind liberă.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!