Moldova
Conferinţă despre „Catedralele Unirii” şi „Arhitectura Centenarului”

Conferinţă despre „Catedralele Unirii” şi „Arhitectura Centenarului”

Tudorel Rusu, 20 Octombrie 2018

În cadrul evenimentului „MUST-ul de Arhitectură 2018”, ce se desfăşoară la Iaşi sub sigla „2018 - Anul European al Patrimoniului Cultural” în perioada 12-20 octombrie, a avut loc ieri, 19 octombrie 2018, la Muzeul Mitropolitan din Iaşi, conferinţa „Catedralele Unirii”. Totodată, a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Arhitectura Centenarului. Un secol de creaţie românească”, ce va fi deschisă publicului până pe data de 4 noiembrie.

Invitaţii conferinţei au fost arhitectul Ioan Augustin, cel care a câştigat concursul naţional cu privire la planul Catedralei Mântuirii Neamului, alături de o echipă de profesori şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Ana Maria Goilav, de la aceeaşi universitate, cea care a proiectat biserica cu hramul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” din capătul Copoului, profesorul şi publicistul Marius Vasileanu şi Sorin Vasilescu, tot de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

Tot ieri, a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Arhitectura Centenarului. Un secol de creaţie românească”, ce va fi deschisă publicului până pe data de 4 noiembrie.

La conferinţa „Catedralele Unirii” au fost prezenţi arhitecţi reputaţi cu preocupări şi expertiză în domeniul arhitecturii sacre. Evenimentul a făcut parte dintr-o manifestare mai amplă, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Iaşi, şi Uniunea Arhitecţilor din România. Manifestarea poartă numele de „MUST-ul de Arhitectură 2018” şi se desfăşoară sub sigla „2018 - Anul European al Patrimoniului Cultural”, stabilită de Comisia Europeană în cadrul Forumului Culturii Europene de la Milano din 2017, care are ca temă „LOST/FOUND - spaţii recent recuperate”. Evenimentele din cadrul „MUST-ului de Arhitectură 2018” au început de pe 12 octombrie, acestea urmând să se încheie pe data de 20 octombrie şi sunt organizate în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Tot ieri, de la ora 17:00, în cadrul manifestării arhitecţilor, a avut loc în Sala Verdi de la Congres Hall din cadrul Complexului Palas o întâlnire a arhitectului Elena Nedelcu cu reprezentanţi ai unor companii importante de arhitectură din Europa. Astăzi, 20 octombrie, de la ora 11:00, la Biblioteca Universităţii Tehnice se va desfăşura gala de decernare a premiilor pentru secţiunea 8 - „Publicaţii de arhitectură” a Bienalei Naţionale de Arhitectură 2018.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!