Transilvania
Conferință la Sibiu despre căsătoriile interconfesionale

Conferință la Sibiu despre căsătoriile interconfesionale

Alexandra Andereș, 13 Martie 2018

La Academia Evanghelică „Transilvania” din Sibiu a avut loc Conferința Internațională „Căsătoriile interconfesionale între creștinii ortodocși și protestanți”, organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică (CCE) din Sibiu în colaborare și cu sprijinul Consiliului Comunității Bisericilor Protestante din Europa. Au fost prezenți teologi, cercetători şi cadre didactice de la facultăți de teologie de diferite confesiuni din țară și din străinătate. Între cei prezenţi s-au numărat Gianandrea di Donna, Ciprian Streza, Pekka Metsö, Martin Illert, Ștefan Cosoroabă, Mihailo Smiljanic, Hans Bruno Fröhlich, Răzvan Perșa, Pál Diószegi Szabó.

Prof. univ. Stefan Tobler, director al CCE a citit mesajul transmis de către secretarul general al Consiliului Comunității Bisericilor Protestante din Europa și Episcopul Bisericii Evanghelice din Austria, Michael Bücker, care a subliniat importanța organizării unor astfel de comunicări științifice pe subiecte fundamentale precum căsătoriile între creștini de diferite confesiuni: „Este important ca creștinii ortodocși și cei protestanți să rămână în dialog. Căsătoriile creștinilor de diferite confesiuni, care doresc să rămână loiali tradiției, întâmpină multe dificultăți. Multe elemente ale tradițiilor nu sunt familiare cu ceea ce ei își doresc. Este nevoie de multă motivare şi răbdare pentru a descoperi elementele tra­diției care ne sunt comune și cele care ne separă. Este important ca bisericile din lume să fie conștiente de aceste lucruri și să sprijine familiile care trec prin astfel de experiențe”.

Cercetătorii au abordat subiectul căsătoriilor interconfesionale pe mai multe planuri și raportat la mai multe confesiuni religioase, încercând să ajungă la concluzii relevante pentru societatea de azi. Prof. univ. Stefan Tobler, a remarcat: „În Teologie avem de a face cu concepția teologică, sacramentală a căsătoriei, compatibilitatea diferitelor abordări ale teologiei maritale, legătura dintre căsătorie și celelalte Taine, în special Botezul, dintre căsătoria civilă și ritualul căsătoriei religioase. Grija pastorală în privința căsătoriilor interconfesionale, participarea la Biserică după căsătorie, botezul și educația copiilor, posibilitatea din punct de vedere canonic a căsătoriilor interconfesionale sunt alte subiecte asupra cărora este nevoie să reflectăm”. Lucrările prezentate vor fi publicate la finalul anului într-un număr special despre căsătoriile interconfesionale al revistei de tip peer-review al CCE, intitulată Review of Ecumenical Studies.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!