Transilvania
Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Diac. Ionică Torcoș, 19 Octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, con­ferințele pastoral-misionare se desfășoară de două ori pe an, tematica acestor conferințe fiind unitară în întreaga Patriarhie.

Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului și a fost susținută de către părintele Vasile-Adrian Danciu, de la Parohia Brebi, Protopopiatul Jibou. Tema tratată a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, fiind intitulată: „Biserica - factor de promovare a unității de credință și de neam - Anul centenar 2018”.

Prezentarea a fost structurată pe mai multe capitole, după cum urmează: „Unitatea Bisericii în fața curentelor filosofice și ideologiilor politice”; „Aducere aminte”; „Centenar – România”, „100 de ani”; „Rolul Bisericii Ortodoxe la realizarea unității de credință și de neam”.

După susținerea prelegerii au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.

În continuare, PS Episcop Petroniu a acordat părintelui Alexandru Bande, paroh al Parohiei Rus, Diploma „Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distinc­ție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circum­scripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată. Din punct de vedere administrativ, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!