Transilvania
Conferința teologico-istorică „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”, ediția a V-a, la Deva

Conferința teologico-istorică „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”, ediția a V-a, la Deva

10 Decembrie 2018

În sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean din Deva, Episcopia Devei și Hunedoarei a organizat cea de-a V-a ediție a conferinței teologico-istorice anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”, care a avut loc vineri, 7 decembrie.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, care a vorbit despre suferinţa celor din închisori spunând că aceasta nu a fost de prisos: „Idealurile pentru care pătimitorii din temnițele comuniste şi-au jertfit tinereţea au fost și vor fi triumfătoare, chiar dacă ele par uneori complet îngenuncheate și – parcă – ireversibil repudiate din spaţiul public ori «răstignite» din conştiinţele multora”.

În prima parte a serii au fost lansate două cărți, „Politica - instrument de formare a unei noi națiuni: «națiunea civică moldovenească»”, scrisă de prof. univ. Ion Eremia, și „Silviu Dragomir, Un sfert de veac de la unirea Transilvaniei”, scrisă de prof. univ. Sorin Șipoș, a căror prezentare a fost făcută de către autorii volumelor. Cu această ocazie, prof. univ. Sorin Șipoș i-a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Gurie o plachetă omagială aniversară din partea conducerii executive a Universității din Oradea.

Conferința a fost susținută de către Cristian Curte, realizator de emisiuni la Radio România şi colaborator al revistei „Formula As”, redactor șef al revistelor „Lumea Monahilor”, și „Sfinţii Ortodoxiei”, ambele editate de trustul „Lumea Credinţei”. De-a lungul timpului a publicat eseuri, interviuri şi reportaje în „Lumea credinţei”, „Atlasul lumii creştine”, „România liberă”, „Rost” şi în colecţia „Mănăstiri ortodoxe” editată de „De Agostini”. În cadrul evenimentului, invitatul a susținut conferința intitulată „Cele trei tipuri de rezistență în România comunistă”, vorbind despre mărturisitorii temnițelor comuniste și diferitele moduri prin care aceștia au reușit să îndure suferințele din închisori. După susținerea conferinței, invitatul a răspuns întrebărilor venite din partea publicului, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!