Conferinţe preoţeşti în Arhiepiscopia Iaşilor

Flavius Popa, 20 Aprilie 2018

În zilele de marţi şi joi, 17 şi 19 aprilie 2018, în protopopiatele din Arhiepiscopia Iaşilor au fost organizate conferinţele preoţeşti de primăvară, întâlniri desfăşurate cu binecuvântarea şi participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În ziua de 17 aprilie 2018, Părintele Mitropolit a participat la adunarea clericilor din Protopopiatul Târgu Neamţ, iar ieri, 19 aprilie, ierarhul a fost prezent la întâlnirea preoţilor din Protoieria Iaşi 2.

Clericii din Protopopiatul Târgu Neamţ s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit cu prilejul conferinţei de primăvară. Întâlnirea a avut loc la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul" din localitatea Poiana - Brusturi, judeţul Neamţ, comunitatea fiind păstorită de părintele Pavel-Ovidiu Dediu. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Părintele Mitropolit, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoţească „Păstorul cel Bun" al protoieriei, dirijată de pr. Surugiu Mihai. În cuvântul de învăţătură de la sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a arătat importanţa păstrării unităţii de credinţă şi neam, cuvânt ce a dorit să fie un preambul la tema conferinţei ce a urmat. Totodată, Părintele Mitropolit a îndemnat clericii prezenţi la rugăciune pentru odihna Părintelui Adiaconiţei Vasile, recent trecut la Domnul şi înmormântat ieri, 19 aprilie.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Cristian Moaleş, de la Parohia Şoimăreşti, a primit hirotesia întru duhovnic. De asemenea, părintele Pavel Dediu a fost hirotesit de IPS Teofan întru iconom stavrofor - purtător de cruce, pentru activitatea rodnică, administrativ-gospodărească şi pastorală, precum şi pentru slujirea ca preşedinte de cerc pastoral. Totodată, părintele Gavriloaia Petru, de la Parohia Timişeşti, a primit distincţia mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei" pentru efortul susţinut de a construi o locuinţă pentru o familie defavorizată şi cu mulţi copii.

Conferinţa semestrială de primăvară a fost moderată de părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al arhiepiscopiei. În cadru acesteia, părintele Sergiu-Ciprian Ipate a prezentat referatul cu tema „Chipuri de ierarhi şi preoţi care au avut un rol important în desăvârşirea unităţii naţionale". În deschiderea conferinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a facut o incursiune în istorie, prezentând aspecte inedite ale contextului politic şi social care au premers Marii Uniri. S-au făcut consideraţii asupra desfăşurării Primului Război Mondial, au fost discutate rolurile avute de ierarhii şi preoţii din Moldova în perioada ocupaţiei germane de la Bucureşti, dar s-a vorbit şi despre aportul Armatei Române la încheierea războiului. Totodată, IPS Părinte Mitropolit a subliniat eforturile românilor pentru înfăptuirea Marii Uniri, dar şi pentru menţinerea unităţii în perioada imediat următoare. Tema prezentată de pr. Sergiu-Ciprian Ipate a dezvăluit implicarea ierarhilor şi a preoţilor ortodocşi români în lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri.

După prezentarea temei, Părintele Mitropolit a făcut câteva anunţuri administrative, de interes pastoral, şi a acordat câteva audienţe preoţilor prezenţi, nu înainte de a adresa un îndemn la rugăciune şi unitate frăţească între slujitorii Sfântului Altar.

Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2 s-a desfăşurat în Sala „Iustin Moisescu"

Ieri, 19 aprilie 2018, preoţii Protoieriei Iaşi 2 s-au întâlnit în cadrul conferinţei semestriale, eveniment ce a avut loc în sala cancelariei eparhiale ieşene. Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Părintele Mitropolit, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala veche „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Iaşi. Împreună cu IPS Teofan au slujit părintele Adrian Zaharia, consilierul Sectorului Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi părintele Marius Daniel Profir, protopopul Protoieriei Iaşi 2. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un cor format din clericii prezenţi, dirijat de părintele lect. univ. dr. Gabriel-Ionuţ Nastasă.

În prelegerea sa, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan a vorbit despre modul în care Biserica şi-a gestionat lucrarea sa în timp de criză: „Nu a existat nici o perioadă în istorie în care Biserica să nu fie mărturisitoare. Avem şi ne bucurăm de libertate, însă nu este uşoară asumarea libertăţii. Un teolog apropiat de vremurile noastre spunea că «Biserica Ortodoxă are o capacitate de a gestiona mult mai uşor perioadele de criză decât perioadele de pace». Cert este că nu întotdeauna, în vremuri de pace, noi, în calitate de arhierei, clerici şi credincioşi prin extindere, ne aflăm pe cruce. Pe cruce ne aflăm pe vremuri de criză, de cumpănă, de persecuţie, şi atunci sunt puse în lucrare resorturile lăuntrice - duhovniceşti ale Bisericii, mai bine decât în vremuri de pace".

Spre final, Părintele Mitropolit a adresat clericilor protopopiatului ieşean câteva îndemnuri administrativ-pastorale.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!