Congres al cadrelor didactice la Alba-Iulia

Cristina Zamfirescu, 25 Iulie 2018

Câteva sute de educatoare, învăţători şi profesori din România, Moldova, Ucraina şi Serbia vor participa, în perioada 6-9 august, la un congres găzduit de Alba-Iulia, în anul Centena­rului, potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo). Conform sursei citate, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al AGIRo, vor fi numeroase cursuri şi ateliere, iar edituri prestigioase îşi vor prezenta noutăţile.

În cadrul forumului, va fi evocat şi rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii. „La 1 Decembrie 1918 au participat câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni comita­tense ale Gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profe­sori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei”, se menţionează în comunicatul citat.

La eveniment şi-a anunţat prezen­ţa şi Nicolae Furdui Iancu, învăţător timp de mai mulţi ani în Alba-Iulia, oraşul în care interpretul de muzică populară locuieşte.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!