Constructorii de maşini, obligaţi să producă autoturisme nepoluante

06 Iunie 2007

Constructorii de maşini vor fi obligaţi prin legislaţia europeană ca în următorii ani să fabrice autoturisme cu emisii de gaze sub 130 grame pe kilometru, a declarat ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.

„În această vară se va discuta aprobarea unei directive europene prin care constructorii de maşini să fabrice automobile ale căror emisii de gaze cu efect de seră să fie sub pragul de 130 grame pe kilometru“, a precizat Korodi.

Ministrul a argumentat importanţa acestei măsuri prin faptul că statisticele arată că 21% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră provin de la maşini. În ceea ce priveşte termenul de conformare la viitoarea măsură legislativă, ministrul a precizat că acesta va fi „în următorii ani după 2010“.

România a susţinut în cadrul întâlnirii Consiliului de Mediu al UE, la care delegaţia română a participat, în luna februarie, pentru prima dată ca membru deplin, angajamentul intern de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2020.

Un alt obiectiv în privinţa căruia delegaţia română şi-a declarat acordul a fost ţinta de zece procente propusă de Comisia Europeană şi agreată de majoritatea statelor membre pentru utilizarea biocombustibililor. În acelaşi timp, însă, reprezentanţii României vor pleda pentru necesitatea elaborării de standarde europene pentru amestecuri de biocarburanţi cu carburanţi convenţionali.

De asemenea, România intenţionează să propună corelarea obligativităţii utilizării biocombustibililor cu strategiile de dezvoltare rurală.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!