Actualitate religioasă
Construirea primei biserici creștine în Turcia din 1923

Construirea primei biserici creștine în Turcia din 1923

Către sfârșitul lunii februarie 2019, va începe la Istanbul construirea unei noi biserici creștine, primul locaș de cult creștin construit pe teritoriul Turciei începând cu anul 1923, scrie jurnalistul Pierre Sautreuil pentru ziarul francez www.lacroix.com. Proiectul aparține Bisericii Ortodoxe Asiriene, una dintre Bisericile Ortodoxe Orientale necalcedoniene, locașul de cult urmând să fie construit în partea europeană a orașului, mai precis în cartierul Yeşilköy din Bakirköy, nu departe de Aeroportul Internațional Atatürk.

Decizia primarului din Bakirköy, Bülent Kerimoğlu, a fost anunțată oficial marți, 8 ianuarie 2019, după întrevederea acestuia cu Mitropolitul Philoxenus Yusuf Çetin al Bisericii Ortodoxe Asiriene în Istanbul și Ankara. Lucrările de construcție vor dura aproximativ doi ani, iar noua biserică va avea o capacitate de peste 700 de persoane. Construcția acestei noi biserici fusese anunțată încă din 2015 de către primul-ministru de atunci, Ahmet Davutoğlu, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanții minorităților religioase non-musulmane de pe teritoriul Turciei, perioadă în care comunitatea ortodoxă siriană era în plină creștere în urma valurilor de refugiați veniți din cauza războiului din Siria.

Conform www.hurriyetdailynews.com, până în prezent Biserica Ortodoxă Siriană deținea un singur locaș de cult propriu, biserica închinată Maicii Domnului (Surp Asdvadzadzin), situată în Beyoğlu, cartier destul de îndepărtat față de locul unde locuiesc acești minoritari creștini, care populează cu precădere cartierele Yeşilköy și Ataköy din orașul cu cea mai mare concentrare urbană a Turciei. În prezent, nu mai puțin de 25.000 de creștini sirieni trăiesc în Turcia, aproximativ 17.000 dintre aceștia locuind în suburbiile Istanbulului, mulți dintre ei situându-se chiar în zonele învecinate locului în care va fi construită noua biserică.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!