Timp liber
Copaci legendari din întreaga lume

Copaci legendari din întreaga lume

Dan Cârlea, 23 Noiembrie 2012

Fiecare popor are probabil arbori cărora le-a încredinţat diverse legende, semnificaţii şi încărcături simbolice. Dar cedrii Libanului sunt poate cei mai cunoscuţi copaci din lume prin faptul că în Vechiul Testament sunt menţionaţi de zeci de ori. În lume, există şi alţi arbori populari, fie ca specie, fie prin anumite exemplare ce se disting prin poveştile lor ce au străbătut până la noi ori prin "bătrâneţea" lor.

În Sfânta Scriptură găsim multe relatări despre cedrii Libanului, pădurile de cedri ocupând în urmă cu mii de ani ţinuturi întinse. Astăzi mai există puţine pâlcuri dintr-o pădure formată din copacii din acea vreme, mai ales în nordul Liba-nului. Cedrul de Liban este verde tot timpul, fiind înrudit cu pinii care cresc şi la noi. Dimensiunile acestui copac biblic pot atinge 40 de metri înălţime şi 2,5 metri în circumferinţă. La umbra lor s-au adăpostit de soarele arzător personaje din vechime şi s-au scris texte memorabile despre frumuseţea lor, aşa încât conservarea acestor copaci legendari este o chestiune care trece dincolo de interesul strict ecologic.

Arborii au fost puşi în pericol atât prin tăierile masive, cât şi de către turmele de capre care păşteau printre ei, stricând scoarţa lor şi lăstarii noi, astfel încât regina Victoria a Marii Britanii a construit un zid de piatră împrejurul a peste 100 de hectare pe care creş-teau aceşti "Cedri ai lui Dum-nezeu", cum mai sunt ei numiţi.

Ca semn al preţuirii faţă de arborele biblic, libanezii l-au pus şi pe drapelul ţării lor, iar preocuparea pentru conservarea vechilor codri este o constantă a politicii naţionale libaneze.

Copaci cu nume de generali

În Madagascar există o aşa-numită "Alee a baobabilor", o porţiune de drum de pământ care are 260 de metri lungime, pe marginile căreia se află zeci de arbori gigantici din specia Adansonia grandidieri. Se crede că aceşti arbori au o vechime de peste 800 de ani, ei reprezentând o atracţie turistică pentru oameni din întreaga lume.

Insula Socotra, statul Yemen, din Oceanul Indian, este un adevărat paradis botanic, iar circa o treime din vegetaţia acestei insule este constituită din plante care cresc doar aici. Locuitorii Socotrei se mândresc şi cu aşa-numiţii Copaci Dragon, arbori extrem de frumoşi, care seamănă cu nişte umbrele.

În mijlocul unui deşert din Bahrain se află un singur copac, numit de aceea Copacul Vieţii. Oamenii s-au gândit că, într-un asemenea pustiu, unde nu plouă aproape niciodată şi unde pânza freatică se află la foarte mare adâncime, existenţa acestui copac indică faptul că aici ar fi fost Grădina Edenului. În orice caz, copacul are nişte rădăcini extrem de adânci, care au atins o sursă de apă ce îl ţine în viaţă.

În statul american California se găseşte un arbore de sequoia, adevărat monument al naturii, cu o circumferinţă la bază de 11 metri. Se crede că are o vârstă de 2.000 de ani şi a fost botezat de americani "General Sherman".

În pădurea Sherwood, din Nottinghamshire, Marea Britanie, se află un stejar singuratic. Mărimea şi vechimea lui de circa 1.000 de ani l-au făcut legendă, englezii considerând că acest arbore a fost folosit ca loc de ascunzătoare pentru Robin Hood şi haiducii lui.

La capitolul longevitate, există copaci care l-ar face invidios pe însuşi Matusalem, ajungând la vârste de mii de ani.

Iată câteva exemple. Cel mai bătrân arbore din lume este Methuselah, un pin din specia Great Basin Bristlecon, aflat în Nevada, care are 4.800 de ani!

Al doilea copac ca vârstă din lume se află în Iran, numit de localnici Sarv-e-Abarkooh sau Zoroastrian Sarv, un copac de 4.000 de ani. Şi el este un arbore de dimensiuni impresionante, având 25 de metri înălţime şi circumferinţa de 18 metri.

Un alt copac care trăieşte aproximativ 4.000 de ani se găseşte în Ţara Galilor. Este din specia Taxus baccata şi poate fi văzut în general prin cimitire.

În Chile există o specie de copaci care există pe pământ de 35 de milioane de ani, spun specialiştii. Specia este numită Patagonian Cypress, iar cel mai bătrân exemplar existent are circa 3.600 de ani.

Arbori sequoia în România

Există trei tipuri de arbori sequoia: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), care este cel mai mare copac ca volum, şi Dawn Redwood (Metasequoia), despre care se credea până în 1941 că este dispărut, existând până la acel moment doar fosile, dar a fost descoperit în China.

În mod obişnuit, Giant Sequoia trăieşte la altitudini mari, de circa 2.000 de metri, în California. Dar un baron, pe nume Dietrich Jozsef, îndrăgind aceşti copaci şi vrând să-i aclimatizeze în România, a adus în anul 1845 trei puieţi şi i-a plantat pe Dealul Mare, în apropierea localităţii Măderat din judeţul Arad.

Din cei trei copaci, doi au supravieţuit până astăzi şi sunt cu adevărat uriaşi, având înălţimea de aproximativ 35 de metri şi circumferinţa de 5 metri.

De asemenea, la Oradea, lângă Şcoala Generală numărul 14 există trei exemplare de sequoia (Giant Sequoia), care încă nu au ajuns la deplina maturitate, iar autorităţile doresc să-i introducă în circuitul turistic al oraşului.

Şi la Băile Herculane s-a aclimatizat bine un sequoia, deşi altitudinea este una redusă faţă de cea la care trăiesc aceşti arbori în mod obişnuit. Deşi nu a atins încă deplina maturitate, acest arbore are deja 30 de metri înălţime şi 1 metru şi jumătate diametru, fiind declarat monument al naturii.

Când afli astfel de lucruri, nu poţi să nu visezi codri întregi de sequoia gigantici în România, la umbra cărora să se plimbe strănepoţii noştri.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!