Copiii români din Italia, în atenţia ministrului Educaţiei

09 Noiembrie 2007

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a avut ieri seară o discuţie prin telefon cu omologul său din Italia, domnul Giuseppe Fioroni. Cei doi demnitari au discutat despre situaţia elevilor, studenţilor şi profesorilor români din Italia, în contextul manifestării sentimentelor xenofobe asupra comunităţii româneşti din ultima perioadă. „Fac un apel la domnia voastră, în baza colaborării excelente dintre instituţiile noastre, ca toţi copiii şi profesorii români care se află în Italia să nu aibă de suferit. Sunt convins că veţi face tot ce vă stă în putinţă ca şcoala să nu fie implicată în aceste atitudini partizane din ultimele zile“, a precizat ministrul Adomniţei.

Ministrul român al Educaţiei a ţinut să-i mulţumească ministrului italian pentru apelul la echilibru, respect şi conştiinţă pe care

l-a adresat tuturor directorilor de unităţi şcolare din Italia, în care se află elevi şi profesori de origine română. „E crucial ca şcoala să pună accentul pe construirea activă a interculturalităţii bazată pe manifestarea respectului reciproc, permanent, în orice loc (…) E necesară contribuţia educaţiei în construcţia unei culturi bazată pe lege, pentru a putea oferi astfel elevilor conştiinţa că nu există libertate fără responsabilitate şi că siguranţa e un concept care implică atât drepturi, cât şi libertăţi. Trebuie să muncim împreună pentru a construi o cultură a respectului, iar respectul pentru celălalt nu se garantează doar prin înăsprirea sancţiunilor, ci mai ales prin educarea în ideea diversităţii“, a precizat ministrul italian în scrisoarea adresată directorilor de şcoli din Italia.

Ministrul Fioroni l-a asigurat pe ministrul Adomniţei de tot sprijinul pentru copiii şi profesorii români, cât şi de continuarea bunei colaborări existente la nivelul celor două instituţii şi a celor două Guverne. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!