Transilvania
Corul „Arhanghelii” din Orăştie, medaliat cu aur la Roma

Corul „Arhanghelii” din Orăştie, medaliat cu aur la Roma

13 Decembrie 2018

Formaţia corală „Arhanghelii” a Catedralei din Orăştie, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, dirijor dr. Ioan-Marius Popa, a participat la Festivalul Coral Internaţional „Chorus Inside Advent” la Roma – Italia, în pe­rioada 30 noiembrie – 3 decembrie.

La această competiţie muzicală au participat peste 45 de coruri din aproximativ 15 ţări din Africa, Asia şi Europa. Festivalul s-a desfăşurat în două etape, prima fiind dedicată soliştilor de canto modern şi clasic, iar a doua etapă a fost cea a formaţiilor corale. Concertul tuturor corurilor înscrise în concurs a avut loc la Pantheonul din Roma, iar competiţia s-a desfăşurat în Sala „Baldini”.

Formaţia „Arhanghelii” a participat la două secţiuni competiţionale corale: folclor (categoria „A”) şi muzică sacră (categoria „C”). La ambele secţiuni, corul „Arhanghelii” a obţinut câte o Medalie de Aur, iar dirijorul dr. Ioan Marius Popa a fost distins separat cu Medalia „Award for the artistic value”. Au fost mai multe criterii care au adus un punctaj mare coralei din Orăştie, elemente apreciate de juriul internaţional alcătuit de profesori universitari de muzică din Statele Unite ale Americii, Italia şi Croaţia: diversitatea şi dificultatea repertoriului, interpretarea îngrijită, prezenţa scenică a corului şi mai ales talentul muzical şi tehnica dirijorală a dr. Ioan-Marius Popa. Au fost prezentate cântece alcătuite de compozitori străini şi români: Jakob Arcadelt, Giuseppe de Marzi, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Teofil Coste, Gheorghe Danga, Valentin Teodorian şi Ioan Popa. La categoria folclor „A”, juriul a apreciat în timpul concursului, în prezenţa celorlalte coruri participante, cântecul „Lele de la Orăştie”, în armonizarea profesorului Ioan Popa (1926-2008), originar din Orăştie. Prin premiile obţinute la Roma, Corul „Arhanghelii” încheie într-o manieră festivă Aniversarea Centenarului Marii Uniri şi aniversarea celor 150 de ani de activitate a corului de la Orăştie, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!